Diari La Veu del País Valencià
València en positiu, el pròxim dissabte
RedactaVeu / València

Al marge de les creixents i nombroses protestes que les retallades econòmiques i socials han suposat, hi ha una València que no es conforma amb eixir al carrer, o a esperar la inexorable caiguda dels responsables polítics de l’estafa i el saqueig. Existeix una ‘València en Positiu’ en la qual s’entrecreuen com en una atapeïda i resistent malla, ciutadans, grups d’activistes i d’entitats socials i veïnals que cerquen alternatives a la desocupació i a la falta de suports financers públics o privats als seus projectes.

Moguts per l’optimisme i per la cerca d’oportunitats, estan engegant iniciatives solidàries dotades d’una nova escala de valors, basats en l’economia del bé comú, el suport mutu i diversos models de treball col·lectiu, que en conjunt, van configurant una vertadera alternativa a l’actual model capitalista insostenible, i abocat al col·lapse.

Aquest dissabte inauguren la Ruta València en Positiu, que recorrerà quatre barris on arquitectes, metges, professors, pagesos, artesans, comerciants, estudiants, aturats, artistes, dependents… a través de xarxes solidàries virtuals i reals “conjuminen esforços per a superar l’actual paràlisi de la nostra desorientada societat”, expliquen els organitzadors.

Amb aquesta Ruta, afegeixen, “hem volgut acostar-nos a aquests projectes i donar-los a conèixer perquè són nous i serveixen per a mitigar l’escepticisme que silenciosament es va instal·lant en la ciutadania”.

“El nostre eslògan ‘Ni silenci ni complicitat’ sintetitza la filosofia de les Rutes amb les quals des de fa un any pretenem que els participants puguen reconèixer quins són els orígens de la crisi/estafa, i puguen exigir responsabilitats, donada la corrupció generalitzada entre les elits del poder polític, econòmic i financer”.

L’eixida de la ruta serà a les 10 hores des de la Casa dels Caramels. Torres de Serrans.

Les visites

La primera parada serà Ciutat Vella, recuperant el teixit social. Es visitaran diferents projectes i iniciatives dutes a terme per Associacions veïnals, col·lectius d’arquitectes i artistes, llibreters alternatius, activistes de l’ecologia urbana i portaveus del Centre Excursionista. Un recorregut pels racons més insòlits del Carmen, Velluters i el Mercat, on han florit en els últims temps gran nombre de propostes avantguardistes i socialment solidàries.

La segona parada, Benimaclet, un barri jove, dinàmic i prolífic estudiants autòctons i estrangers, artistes, agricultors, emigrants, proletaris i classes mitjanes conviuen en perfecta harmonia. Fruit d’aquesta peculiar miscel·lània humana són les múltiples propostes que converteixen a urbanites en entusiastes agricultors ecològics, alumnes en reporters de la TV de Benimaclet, universitaris en dinamitzadors d’innovadores programacions culturals cosmopolites, fills d’emigrants en promotors de ‘Kafés literaris’ i escenaris per a la creació artística, social i audiovisual, i un llarg etcètera.

En tercer lloc, els participants d’aquesta original iniciativa aniran a El Cabanyal, identitat, resistència i portes obertes. Segons expliquen els organitzadors, molts coneixen l’èpica lluita per la recuperació del barri, els seus senyals d’identitat arquitectòniques i el manteniment de l’estil de vida d’aquest peculiar barri mariner i portuari de València. El que la majoria ignora és la diversitat de propostes ciutadanes que n’hi ha, que van des de les ràdios lliures, les Xarxes d’Economia Solidària amb els seus bancs de temps, els centres socials i culturals alternatius i les rutes de turisme veïnal al costat de moltes altres iniciatives.

L’última parada serà a Russafa multicultural, activa i en transformació. Són moltes les activitats que tenen lloc en aquest interessant barri d’origen àrab i d’original arquitectura urbana amb elements modernistes i d’art déco. La multiplicitat d’origen dels seus habitants l’han convertit en un vertader laboratori de tot tipus d’iniciatives i esdeveniments que van des dels estudis d’art més avantguardistes, passant pels locals associatius amb serveis oberts al barri (biblioteques, sales de Te-Concerts, activitats per a xiquets,…), les Cooperatives Integrals, els comerços de productes ecològics i de consum responsable, els locals de músiques del món, etc.

Comparteix

Icona de pantalla completa