Diari La Veu del País Valencià
PSPV, Compromís i Podemos denuncien que Rita Barberá ‘insulta’ les Corts

RedactaVeu / València.

Manolo Mata, portaveu del grup socialista, lamenta que entre Bonig i Barberá s’haja acordat “el pacte del whatsapp” per a ampliar les línies roges de l’exalcaldessa i que no tire de la manta i li recorda que “només per haver sigut la responsable de triar personalment 49 assessors i regidors imputats hauria d’assumir responsabilitats polítiques.

Mata ha denunciat hui amb duresa les acusacions llançades per Rita Barberá cap a les Corts “i la sobirania popular a la qual representen” i ha apuntat que “des del PSPV no permetrem que l’exalcaldessa de València seguisca insultat i menyspreant la sobirania de cinc milions de valencians que estan representats pels diputats del parlament valencià en negar-se a comparèixer davant la comissió de Coordinació argumentant que es tracta d’un mer tribunal popular”.

“Les Corts no són un tribunal, però per descomptat ella té l’obligació legal com a senadora de venir i donar les explicacions que li exigisquen tots els diputats d’aquesta cambra perquè per això va ser triada senadora territorial per designació del parlament valencià”, li ha recordat el dirigent socialista abans d’apuntar que des del PSPV van a estudiar amb els serveis jurídics dels Corts les conseqüències que Barberá es negue dilluns que ve a donar explicacions pel cas Taula i han anunciat que “en cas que no vinga, tornarem a sol·licitar la seua compareixença”.

Compromís critica que Barberá ‘parle d’altres casos de corrupció per a justificar els seus’

El portaveu de Compromís en les Corts, Fran Ferri, ha tornat a demanar la dimissió de l’exalcaldessa de València i senadora del PP, Rita Barberá, i ha criticat el fet que “no ha esclarit les causes per les quals es demana la seua investigació”. Així, ha assenyalat “justifica la seua actuació en el fet que hi ha hagut durant molt de temps una espiral de corrupció” i, sobre aquest tema, considera que “no sembla una bona manera parlar d’altres casos de corrupció per a justificar els seus”.

Ferri, davant els periodistes en les Corts, ha destacat que les declaracions de Barberá en roda de premsa “s’assemblen molt a les que ha fet Francisco Camps aquesta mateixa setmana”. Al seu entendre, són “declaracions molt fora de lloc, d’una persona que ha estat en la cúpula del Partit Popular, encara que diga que no ocupava càrrecs orgànics”.

Segons el síndic de Compromís, “totes les decisions en la ciutat de València passaven per Rita” i, en aquesta línia, ha manifestat: “No es canviaven les flors del Pont de les Flors sense que ella donara permís; no es posava l’arbre de Nadal en la plaça de l’Ajuntament en un lloc en el qual ella no volia”.

“Ha tingut la màxima actuació en la cúpula del PP en aquella època. Una actuació que ha vist tot Espanya, que ens avergonyeix i que ens ha deixat als valencians amb un nivell bastant baix respecte al que se suposa que és la democràcia”, ha manifestat.

Podemos planteja una reforma de la Llei de Senadors que possibilite la seua revocació per causa de indignitat

El síndic del grup parlamentari Podemos, Antonio Montiel, ha reiterat hui la petició de dimissió de la senadora territorial, Rita Barberá i ha anunciat la intenció d’impulsar una reforma de l’actual llei de designació de senadors territorials que permeta revocar-los dels seus càrrecs per causa d’indignitat, entre la qual s’inclouria la situació de rebel·lia respecte de la seua obligació de compareixença davant les Corts Valencianes quan així ho requereixen.

L’exalcaldessa de València ha expressat, en ser preguntada si compareixerà dilluns que ve davant les Corts Valencianes tal com està previst a petició de Podemos, que no se sotmetrà a “tribunals populars”.

En aquest sentit, Montiel ha advertit que l’exalcaldessa de València “no pot menysprear la funció d’aquesta Cambra ni ignorar el compliment de la llei de designació dels senadors territorials, en la qual es contempla l’obligació de comparèixer a petició del parlament”, institució que la va designar.

Si Barberá no compareix el dilluns davant les Corts “s’està col·locant al marge de la Llei de designació dels senadors territorials, de la qual naix la seua condició de senadora”, ha dit.

Al seu parer, “ignorar el compliment d’aquesta obligació és incomplir la llei, és il·lícit, i exigirem responsabilitats”. Així, ha avançat que si l’exalcaldessa no compareix, la intenció de Podemos és reclamar que la comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions, on està citada a comparèixer el dilluns, es reunisca amb o sense la presència de Barberá, que tots els diputats intervinguen per a formular les preguntes que tenien previst fer i que amb l’acta en la qual es constate la seua absència, els serveis jurídics estudien les responsabilitats en les quals puga haver incorregut.

Montiel ha qualificat com a “absolutament intolerable” aquesta actitud de “rebel·lia”, que suposa un “menyspreu” a la primera institució del País Valencià, de la qual ella ha sigut membre des del 1983 fins a la seua designació com a senadora el passat estiu de forma ininterrompuda, ha recordat. Però a més, ha advertit, revela la seua ignorància respecte a una norma que la vincula.

Montiel ha lamentat que Barberá s’haja referit a les Corts Valencianes com a “tribunal popular” i ha afirmat que aquesta comparació, que és “com parlar de la Inquisició”, demostra que l’excalcaldessa té una concepció anacrònica de les institucions i que no entén el funcionament de la democràcia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa