Acció contra les tales abusives de pins per a biomassa a Énguera

Dijous matí els protagonistes han sigut Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu i veïns de Navalón per tal de demanar la paralització de tales que segons expliquen “estan causant danys inacceptables en els boscos” d'aquest municipi
25 febrer 2016 01:00h

RedactaVeu / Enguera

Aquest matí, durant la celebració a Sogorb (Alt Palància) del II Congrés Forestal de la Comunitat Valenciana, Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu i veïns de Navalón han protagonitzat una acció contra les tales abusives de pins per a biomassa al municipi d'Énguera (la Canal de Navarrés). Amb la protesta, ecologistes i veïns han volgut denunciar una vegada més aquestes actuacions, que “estan causant danys inacceptables en els boscos d'Énguera” han manifestat.

Al comunicat distribuït per aquests col·lectius afirmen que pels greus impactes mediambientals, “sol·licitem de nou a la Conselleria de Medi Ambient i a l'Ajuntament d'Énguera la paralització d'aquestes tales abusives i la revisió en profunditat del projecte d'explotació de biomassa forestal en esta localitat de la Canal de Navarrés”.

Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu (plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians) i veïns de la pedania d'Énguera, Navalon, consideren aquestes tales abusives “Per això, aquest matí hem protagonitzat una acció per a denunciar amb fotografies els impactes mediambientals que fins ara han tingut aquestes tales massives de pins en les Muntanyes d'Utilitat Pública (MUP) d'Énguera, que en quasi tota la seua extensió formen part de la Xarxa Natura 2000”.
 
Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu i veïns de Navalón.
Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu i veïns de Navalón. Foto: EA-AGRÓ

Segons s'explica al comunicat “les tales es basen en un pla d'ordenació forestal, aprovat per la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament d'Énguera (quan estaven les dues administracions governades pel PP) i que planteja com a principal activitat l'explotació de biomassa”.

A més, també matisen que “aquesta actuació, ben realitzada i correctament fiscalitzada per les administracions públiques, podria tindre el seu sentit i justificació”. I hi afegeixen un exemple, “si s'actuara només en unes quantes parcel·les per a crear un mosaic que alternara zones de major protecció amb altres àrees d'usos diversificats. Tanmateix, l'execució del projecte resulta completament desmesurat quan arriba a les dimensions del pla d'ordenació forestal que el PP aprovà a Énguera”.

A més a més, tal i com han denunciat els activistes amb les fotografies, en les tales les empreses adjudicatàries estan incomplint les condicions dels contractes “s'està danyant greument la vegetació arbustiva, s'està augmentant el risc d'erosió treballant en zones de molta pendent i no s'està respectant l'extracció preferent dels arbres torts, debilitats o dominats. Fins i tot s'han arribat a tallar pins en finques particulars que no formen part de la zona d'explotació del projecte”.
 
Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu i veïns de Navalón.
Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu i veïns de Navalón. Foto: EA-AGRÓ

Ecologistes i veïns afirmen que “el desficaci arriba fins al punt que el pesatge dels pins es realitza directament al Port de Sagunt, sense control municipal sobre si les quantitats d'arbres tallats són les correctes o no. Per cert, que des del Port de Sagunt la fusta s'envia a Itàlia, per al seu aprofitament com a biomassa per a projectes de foment d'energies renovables per a combatre el Canvi Climàtic”.

Bosc Viu, AE-Agró i els veïns de Navalon han comunicat que “esperem que després d'aquesta acció de protesta les administracions públiques implicades en el projecte, la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament d'Énguera, paralitzen per fi definitivament aquestes abusives tales. De la mateixa manera confiem que es revise en profunditat el pla d'ordenació municipal d'aquesta localitat de la Canal de Navarrés i que s'aposte per un model de desenvolupament rural realment respectuós amb la nostra natura”.

Logo La Veu
 
next