Diari La Veu del País Valencià
Oltra: ‘Barberá se situa fora del sistema democràtic en qüestionar les Corts’
Redactaveu / EP / València

La vicepresidenta del Govern valencià, Mònica Oltra, ha advertit aquest divendres que l’exalcaldessa de València i senadora Rita Barberá “se situa fora del sistema democràtic” en qüestionar la legitimitat de les Corts. La també portaveu i consellera ha recordat que té “l’obligació” de comparèixer dilluns que ve en la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions per a donar explicacions sobre l’operació ‘Taula’, derivada del cas ‘Imelsa’..

Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, ha posat en relleu que el fet que una senadora territorial que han triat, designada del PP, les Corts valencianes, qualifique el parlament valencià, que és la seu de la sobirania, de tribunal popular totalitari és “preocupant, molt preocupant”. En aquesta línia, ha apuntat que al Consell “li preocupa” molt aquesta definició de Barberá perquè “és una expressió que situa aquesta senyora, i una part de la institució que representa, fora del sistema democràtic”.

Sobre aquest tema, ha qüestionat “quina idea té Barberá de la democràcia” si “realment pensa” que “les Corts valencianes que escullen democràticament els valencians són un tribunal popular totalitari”. És més, li ha preguntat “si també ho eren fa un any o quan el PP tenia majoria les Corts sí eren la seu de la sobirania valenciana i llavors estava bé”. “La democràcia per a la senyora Barberá és acceptable en funció de si la gent vota al PP i si no voten al PP no és acceptable el sistema democràtic, és açò el que està dient?”, s’ha preguntat Oltra.

L’exalcaldessa de València Rita Barberà, en una imatge d’arxiu. Foto: ACN.

Segons la portaveu del Consell, “el codi penal és acceptable quan el PP té la majoria i quan no la té, no”. “És veritat que amb el codi penal tenen problemes, es veu que el de complir les lleis no els acaba d’entrar al cap”, ha apuntat.

No obstant açò, li ha recordat que “quan un parlament et crida per a prendre’t declaració en una comissió de recerca és una obligació legal”. “No es pot no anar, però no perquè és un tribunal popular i totalitari, com diu Barberá, sinó perquè una de les funcions de parlament és constituir comissions de recerca per a arribar al fons en les qüestions que decideix”, ha explicat.

Així, ha recalcat que “açò passa així en els països civilitzats, on les persones que són cridades tenen l’obligació d’anar” i “no és alguna cosa potestativa” que “pot decidir la senyora Barberá”. Sobre aquest tema, ha assenyalat que és “el mateix que si et crida un jutge, no és potestatiu, no pots decidir anar o no anar, com la senyora Barberá descobrirà en el futur, quan la criden”. “Aquestes són les regles democràtiques”, ha recalcat.

Per açò, ha insistit que resulta “molt preocupant” dir que quan els valencians “no voten al PP el parlament es converteix en un tribunal popular totalitari”. Així, ha apuntat que aquestes declaracions resulten “molt definitòries de la idea de democràcia que té i és que la democràcia li va bé quan ella té el poder absolut i, quan no, no li va bé”.

Sobre aquest tema, ha esgrimit que aquesta visió “probablement és perquè el poder absolut, durant anys, els va brindar una impunitat que ha conduit les nostres institucions al nivell de corrupció i de saqueig al qual han arribat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa