Diari La Veu del País Valencià
Pere Fuset: ‘A Rita Barberá no li agradaven les Falles, li agradava el poder’

Europa press / València.

El regidor de Cultura Festiva en Ajuntament de València i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha afirmat que l’anterior equip de govern del PP “veia les Falles amb una certa inèrcia” i, en concret, ha considerat que a l’exalcaldessa Rita Barberá no li agradava la festa, “li agradava el poder”.

Així ho ha asseverat l’edil, que enguany viurà les seues primeres festes ‘josefines’ com a responsable de la Regidoria i de la JCF, en una entrevista concedida a Europa Press. Aquest diumenge, es dóna el tret d’eixida al programa festiu de 2016 amb la tradicional ‘Crida’ i Fuset aposta perquè aquest acte passe de ser recordat com el del ‘caloret’- en referència al polèmic discurs que Barberá va pronunciar el passat any- al de “fer pinya per a aconseguir que les Falles siguen declarades Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco”.

El responsable municipal ha manifestat que en eixa candidatura “la cohesió social és molt important”. “Les Falles generen molta cohesió social però encara generen alguns conflictes i m’agradaria aprofundir i avançar en aquest terreny perquè foren considerades per tots com la gran festa de València”, ha plantejat referent a açò. Ha agregat que són una celebració que “gestiona el 10 per cent” de la població i de la qual ha de “gaudir el cent per cent”.

Pere Fuset ha criticat l’actitud que el Govern municipal del PP va mantenir cap a la festa, especialment la de l’exprimera edil: “A la senyora alcaldessa jo crec que no li agradaven les Falles, li agradava el poder i sabia que per a aferrar-s’hi, les falles eren clau”.

Ha posat com a exemple l’Exposició del Ninot, que fins ara “estava en una carpa” i que enguany s’ha traslladat al Museu de les Ciències Príncep Felipe –“que molts han batejat com la Llotja del segle XXI”–, en la Ciutat de les Arts i les Ciències, amb la qual cosa està millorant “quantitativament i qualitativa”.

El regidor ha assegurat que afronta la ‘Crida’ d’aquest diumenge, el primer gran acte de les Falles de 2016, “amb molta il·lusió i responsabilitat”. Ha assenyalat també que ho fa “creuant els dits perquè tot isca bé” encara que ha indicat que també espera la cita “amb confiança” perquè “els únics canvis visibles seran que l’espectacle està molt adequat al que és la festa de les Falles”.

Pere Fuset. Foto: EP.

Protagonisme dels xiquets

Fuset ha destacat, com va avançar aquesta setmana, que “per primera vegada” la ‘Crida’ serà retransmesa per Televisió Espanyola (TVE). Igualment, entre les novetats previstes ha apuntat que “també per primera vegada parlarà la Fallera Major Infantil” de la ciutat, que enguany és Sofia Soler, en aquest acte. “Cal deixar que els xiquets i les xiquetes tinguen protagonisme en la festa fallera”, ha ressaltat en aquesta línia.

D’altra banda, ha comentat que el discurs que al costat de les Falleres Majors oferirà l’alcalde de València, enguany i per primera vegada després del canvi de govern en el consistori, Joan Ribó, serà “estrictament protocol·lari” perquè “pensem que el protagonisme d’eixe dia li correspon al món faller” i “més breu” que el que feia l’anterior primera edil.

Barberá féu servir “una llengua inventada”

“Crec que l’any passat, amb l’actuació de Rita Barberá, tenim un referent molt clar del que no s’ha de fer”, ha dit. Sobre l’ús del valencià en la ‘Crida’, després de les paraules que en 2015 va pronunciar la llavors alcaldessa, Fuset ha exposat que “no hi ha diverses classes de valencià” sinó “un valencià” i ha bromejat dient que la intervenció de Barberá va ser en “una llengua inventada, en tot cas”.

Preguntat per l’al·locució de la Fallera Major de València 2016, Alicia Moreno, en la ‘Crida’ d’aquest diumenge i sobre si coneix les paraules que pronunciarà als membres de la festa, l’edil ha explicat que li ha comentat “la idea que té de discurs”, que ell li ha fet “alguna proposta” però que no ha vist el text.

Pere Fuset ha indicat que a la Fallera Major no se li marquen les pautes de les seues paraules i que té “llibertat absoluta” per a fer el seu discurs. “És la Fallera Major i és conscient de la seua responsabilitat en el món en el qual està. Per tant, confiem absolutament en ella”, ha agregat.

la ‘Cremà’, “l’acte més i motiu”

El regidor de Cultura Festiva, que és faller de la comissió Cadis-Cura Femenia, coneguda com ‘Noscarmientas’, ha assegurat que de tots els actes de les festes ‘josefines’ la ‘cremà’ és el seu preferit pel que significa de “renovació, pervivència i tornar a començar”.

“Per a mi és l’acte més emotiu perquè vol dir un final però, sobretot, un principi”, ha dit l’edil, al mateix temps que ha confessat que el seu “malson més recurrent” és que es perd la ‘cremà” perquè està fora de València i no arriba a veure-la.

Comparteix

Icona de pantalla completa