Diari La Veu del País Valencià
Joan Garcés obté el seu tercer Guinness World Record com a director més longeu del món
RedactaVeu / València

Joan Garcés Queralt (1914, Benifairó de les Valls, València) ha obtingut el certificat que acredita el seu “sorprenent” tercer Guinness World Record després de dirigir la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana al Palau de la Música de València el 14 d’octubre passat.

Garcés, que compleix 99 anys hui 18 d’abril, és el director més longeu del món amb 73 anys en actiu. En aquest concert va batre el seu propi rècord del qual la Federació va recopilar tota la informació gràfica, audiovisual i mediàtica que va documentar aquesta fita.

Mitjans de comunicació de tot el món es van fer ressò d’un concert que el músic segueix recordant emocionat quan pensa amb la llarga ovació que li van dedicar i que va fer exclamar el seu amic Rafel Nadal i Nadal, avi del tennista Rafael Nadal i director de la Banda de Música de Manacor des del 1955 a 1995, quant el volien en la seua terra.

Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, va convidar el mestre a dirigir aquesta selecció de 110 músics d’alt rendiment de 18 a 28 anys provinents de totes les comarques del País Valencià per la seua dilatada i excepcional trajectòria musical.

Garcés pensa que podria batre, una vegada més, el seu rècord, perquè il·lusió no li’n falta, i estaria encantat d’intentar-ho amb una excel·lent formació com la que va dirigir i en la qual van confluir joves valors i la seua llarga experiència professional.

La FSMCV publicarà la biografia de Garcés, en la qual el seu autor, Sergi Arrando, relata la història d’una vida dedicada a la música dirigint formacions tan destacades com la Unió Musical de Llíria, les Bandes Municipals de València i Castelló, Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Lira Saguntina i l’Ateneu Musical i Cultural de Benaguassil (València) amb les quals ha estrenat fins a un total de 122 obres.

Trajectòria vital de Garcés

En aquest treball, amb pròleg del professor d’Història de la Música en el Conservatori Superior de Música de València, José Pascual Hernández Farinós, que veurà la llum després d’estiu, es fa una aproximació a la trajectòria vital d’aquest personatge de la vida musical valenciana en qui es plasmen les circumstàncies històriques i musicals del segle XX i els principis del segle XXI a l’estat espanyol. El director, fill de músics de la Societat Artístico Musical de Faura (València) va ser alumne de Manuel Palau i premi fi de carrera en el Conservatori Superior de València l’any 1936. Quan es preparava per a estudiar amb José Iturbi va esclatar la guerra civil, però tot i això, va ampliar estudis de piano amb Leopoldo Querol al llarg del conflicte.

En acabar la guerra, va dirigir les bandes de música de Faura i Quartell, iniciant així una carrera professional lligada a la direcció de bandes de música amb gran reconeixement de la crítica. Va acabar la seua carrera professional dirigint la Banda Municipal de València però en cap moment es va desvincular del món de les societats musicals de les quals és director honorari i convidat.

El músic valencià ha rebut multitud de premis entre els quals cal destacar el Premi Euterpe de la FSMCV (2005); el Premi Lluís Guarner en reconeixement a la seua dedicació a la música de banda (2008); la distinció d’Insigne de la Música Valenciana, per la seua meritòria tasca en pro de la música i els músics valencians atorgat per l’Acadèmia de la Música Valenciana (2010) i la Medalla d’Or al Mèrit del Treball pel Consell de Ministres celebrat el 3 de desembre de 2010, entre d’altres.

Garcés va rebre el 2006 el primer rècord Guinness a la carrera més llarga com a director de bandes civils (1939-2006). Aquest mateix any va dirigir, com a convidat, la Banda Municipal de Castelló a l’Auditori d’aquesta localitat. L’any 2011 va dirigir la Banda Municipal de València al Palau de la Música, revalidant així el rècord.

>

JOVE BANDA SIMFÒNICA DE LA FSMCV. Dir: Joan Garcés Queralt

Reverie, de Robert Shumann, interpretada per la Banda Federal, dirigida pel mestre Joan Garcés Queralt el 14 d’octubre de 2012 al Palau de la Música de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa