Cultura ultima el Reglament d'Actuacions Arqueològiques i Paleontològiques al PV

El Consell no ha regulat mai aquest tipus d'activitats a pesar que la Llei de Patrimoni de 1998 establia la creació del reglament
28 febrer 2016 01:00h
RedactaVeu / València

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport està treballant en l'elaboració del reglament que regule les actuacions arqueològiques i paleontològiques al País Valencià. Respecte a aquest fet, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha indicat que "des del seu departament s'ha volgut impulsar amb agilitat aquest reglament, ja que la Llei de Patrimoni Cultural de l'any 1998 ja reconeix la necessitat que es desenvolupen reglamentàriament les activitats arqueològiques, les condicions i el tractament de tots els objectes, vestigis i qualsevol senyal d’interès rellevant del patrimoni arqueològic i paleontològic".

El document ordena que les activitats de trasllat, entrega, depòsit, investigació, difusió i restauració dels materials que procedeixen de les excavacions es realitzen d'acord amb unes adequades condicions.

Segons ha explicat Carmen Amoraga, aquest reglament és "una eina molt desitjada per totes les institucions que ens dediquem a la protecció del patrimoni. La Generalitat, els ajuntaments, universitats, col·legis oficials, empreses, professionals i les comunitats científiques estaven esperant des de fa anys poder aplicar aquest reglament que millorarà les condicions de gestió, estudi, conservació i posada en valor del nostre passat".

El text especifica les classes d'actuacions, i quins son els tràmits administratius per a sol·licitar les corresponents autoritzacions per a realitzar una excavació arqueològica.

En aquest apartat s'introdueix que seran els serveis territorials de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport els encarregats de tramitar i resoldre els expedients. "Amb això busquem agilitat, descentralització i proximitat amb els ciutadans", ha apuntat Amoraga.

També es regularà la utilització dels detectors de metall amb l'objectiu de limitar l'ús arbitrari d'aquests aparells que puguen danyar el patrimoni cultural. Mereix especial atenció el trasllat, entrega i depòsit dels materials arqueològics. Per això, el reglament detalla els criteris de tractament, siglatge i inventari dels materials, així com les condicions que han de complir els museus depositaris.

L'esborrany del reglament estarà conclòs en les pròximes setmanes i la Direcció General de Cultura i Patrimoni convocarà els agents relacionats amb la recuperació i conservació del patrimoni cultural perquè realitzen les seues aportacions.


 
next