Diari La Veu del País Valencià
Sanitat amplia fins a 2.234.160€ la prevenció comunitària del consum de drogues
Redactaveu / València

La prevenció del consum de drogues es configura com “una de les estratègies prioritàries en la política pública sanitària” del País Valencià, els objectius de la qual per als pròxims anys se centren a ampliar el nombre d’Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) i homogeneïtzar i sistematitzar les actuacions que des d’aquestes es desenvolupen en l’àmbit escolar, familiar, laboral i comunitari.

Des de l’aprovació de la ‘Llei 10/2014, de 29 de desembre, de Salut de la Comunitat Valenciana’, s’insta els municipis de més de 20.000 habitants a la constitució d’aquestes unitats. També han d’aprovar i executar un pla municipal sobre trastorns addictius, que incloga actuacions i programes de prevenció, dirigits especialment a menors, joves i famílies en situacions de risc relacionades amb el consum o abusos de drogues, i el desenvolupament de programes de reducció de riscos en llocs d’afluència juvenil i altres espais de trobada.

Per açò, s’ha iniciat un treball coordinat entre els tècnics municipals i de la Conselleria per a l’elaboració de plans municipals que permeten la planificació de l’acció preventiva des de criteris comuns amb l’objecte de reduir o evitar l’ús i/o abús de drogues i altres conductes addictives i promoure hàbits de vida saludables.

Així mateix, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública enguany ha fet un pas més en el seu suport a les entitats locals, és a dir, no solament se subvenciona el funcionament de tota la xarxa municipal d’UPCCA existents, sinó que s’ha ampliat el pressupost destinat a l’obertura d’unitats de prevenció en un 7,78%. En concret, la línia pressupostària s’ha dotat de 173.880 euros més que l’any anterior, la qual cosa suposarà un total de 2.234.160 euros en la prevenció comunitària del consum de drogues. Açò suposarà que enguany s’obriran o reobriran UPCCAs a Elx, Mislata, Paiporta, Xàtiva, Mancomunitat de la Regió muntanyenca la Vall d’Uixó i en la Mancomunitat de Serra d’Espadà-Millars. Considerant que el marc municipal es configura com l’espai idoni des del qual adaptar l’acció preventiva a les peculiaritats del context local, el mapa preventiu quedaria conformat per 75 unitats, des de les quals es donaria cobertura al 84% de la població valenciana.

Per altra banda, el programa on-line Preven-Tic, és un programa de prevenció dirigit a alumnat a partir de 12 anys, que es presenta com el programa estrella de la Conselleria per a arribar al major nombre d’escolars possible i facilitar l’entrenament en resolució de problemes, assertivitat i control d’impulsos com a habilitats protectores enfront del consum de drogues.

Informació i assessorament sobre prevenció a joves, pares, professionals i ciutadans.

A més, les UPCCA ofereixen els seus serveis d’informació i assessorament no solament a la població juvenil, sempre preferent per a l’acció preventiva, sinó també a qualsevol pare, mare, professional o ciutadà que necessite resoldre qualsevol qüestió o problema relacionat amb una conducta addictiva, treballant al mateix temps en el disseny d’accions formatives per a la seua capacitació com a agents preventius. En aquest sentit, les UPCCA es converteixen en els recursos de referència per a l’engegada d’intervencions socials, psicològiques i terapèutiques de caràcter grupal i/o individual quan es detecten factors de risc relacionats amb el consum de drogues o quan apareix un consum problemàtic de qualsevol substància.

Proximitat del recurs a les necessitats de la població i connexió entre la xarxa preventiva i assistencial.

Amb tot açò, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i els ajuntaments “asseguren” la coordinació que facilita la proximitat del recurs a les demandes i necessitats de la població, al mateix temps que mantenen la necessària connexió entre la xarxa preventiva (UPCCA municipals subvencionades per Sanitat) i l’assistencial (Unitats de Conductes Addictives dependents de la Conselleria de Sanitat), i “garanteixen un treball integral” que va des de l’evitació i reducció de riscos associats al consum de drogues, fins al tractament quan existeixen indicis d’una dependència i/o addicció incipient o instaurada.

Comparteix

Icona de pantalla completa