Diari La Veu del País Valencià
Xirivella diu no als actes taurins per votació popular
RedactaVeu / Xirivella

La majoria de veïns de Xirivella han dit no a la celebració d’actes taurins. En concret, 922 persones han votat no enfront de les 759 persones que han dit sí. En total, s’han comptabilitzat 1726 paperetes. La participació s’ha situat en el 7,25 per cent de les 23790 persones empadronades a Xirivella i majors de 18 anys que estaven convocades al procés. El dia de major afluència ha sigut el diumenge 28 de febrer, amb un total de 434 participants.

D’aquesta manera, en cas que alguna entitat demane la celebració d’actes taurins en el municipi, l’Ajuntament de Xirivella no els autoritzarà, tal com es contempla en les bases del procés.

L’alcalde de Xirivella, Michel Montaner, explica que amb aquest procés s’ha donat la veu a la ciutadania, que ha pogut decidir lliurement. “Hem fet el procés de participació tal com aprovem en el Ple i el resultat és que ha guanyat el no. La ciutadania de Xirivella ha manifestat la seua voluntat perquè no hi haja festejos taurins”, explica Montaner, qui afig: “Respectem el resultat del procés, com sempre hem dit, perquè aquesta és l’essència de la democràcia, preguntar al poble sense por i que el poble responga amb la seua voluntat”. “El procés que hem viscut s’emmarca dins de l’aposta per introduir la participació ciutadana com una eina eficaç i transparent de la gestió municipal “, conclou l’alcalde.

Per la seua banda, la regidora de Participació Ciutadana, Eva Solá, agraeix la resposta dels ciutadans que han acudit a votar durant els sis dies que ha durat el procés. “És la primera vegada que es fa un procés d’aquestes característiques en el municipi, amb un nivell de participació concorde a les expectatives inicials, segons les experiències de municipis propers”, explica Solá, qui afirma que “ja s’està fent una anàlisi del procés i del resultat per a incorporar millores en pròximes consultes, com la possibilitat del vot online”.

Quant al resultat, la regidora afirma que “reflecteix de forma majoritària que la població de Xirivella valora els actes taurins com un model de diversió obsolet i que avala aquest govern per a suprimir el maltractament animal del municipi de manera definitiva”. “És només un primer pas i espere que puguem continuar caminant cap a una societat més participativa i democràtica i, per tant, més justa”, conclou Solá.

Normalitat absoluta en el procés

La normalitat ha sigut la tònica general del procés i no s’han registrat incidències. Els veïns de la localitat han pogut votar de manera presencial durant sis dies. La pregunta ha sigut clara: “Vol vostè que hi haja festejos taurins a Xirivella?” I la resposta, més encara: no.

Comparteix

Icona de pantalla completa