Primer cas de la malaltia pel virus del Zika al País Valencià

Es tracta d'un jove de 16 anys que va manifestar la malaltia en tornar d'un viatge a Colòmbia
29 febrer 2016 01:00h
RedactaVeu / València

El Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III ha confirmat hui a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública el primer cas del Zika diagnosticat al País Valencià.

Es tracta d'un jove de 16 anys resident en les comarques del Sud al què se li va detectar la malaltia després d'un viatge a Colòmbia. L'afectat va romandre en zones d'aquest país on la malaltia és endèmica durant 45 dies i als dos dies d'haver tornat, a mitjans de febrer, va acudir a un centre sanitari en notar símptomes de la malaltia.

Les manifestacions clíniques de la patologia varen ser lleus: lleugers dolors articulars, febre baixa i erupció cutània. El pacient va evolucionar favorablement i es troba en bon estat i plenament recuperat.

Davant la sospita que l'origen de la malaltia fóra el virus del Zika es van remetre mostres de sang i orina del pacient al laboratori de referència estatal, el Centre Nacional de Microbiologia, que aquest dilluns ha confirmat el cas.
 
Mosquit Tigre.
Mosquit Tigre. Foto: EP.

En total, el centre de referència, que depèn del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, ha diagnosticat ja 31 casos en tot l'Estat espanyol. Com el detectat en el País Valencià, tots són importats.

Pla de control

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té desplegat un pla de control de la malaltia produïda pel virus del Zika basat en dos fronts: d’una banda, la vigilància epidemiològica, que permet detectar possibles casos de persones afectades (en principi, casos importats de països on la malaltia és endèmica), i per altra, la vigilància i el control del vector, és a dir, dels mosquits que poden transmetre la malaltia.

La xarxa de professionals dels centres de salut pública i la xarxa assistencial han pres mesures de reforç en la detecció de casos. El sistema sanitari disposa de la informació actualitzada sobre la malaltia, el seu diagnòstic i tractament. Els metges d'atenció primària han rebut informació a través de la història clínica electrònica (Sistema d'informació ambulatòria). I aquesta mateixa informació també s'ha enviat als metges especialistes competents en malalties infeccioses a través del portal de la Xarxa de Vigilància i del programa informàtic per a la vigilància.

Respecte al control dels vectors, les mesures de vigilància són comuns a les establertes per a la malaltia pel virus de Chikungunya. En ambdós casos es tracta d'un vector capaç de transmetre la malaltia: l’'Aedes albopictus' (mosquit tigre) que es troba en el litoral mediterrani. Les mesures de control s'articulen entorn a 26 activitats específiques contemplades en el 'Programa de vectors de rellevància en salut pública en el País Valencià' posades en marxa el passat mes de setembre.

Logo La Veu
 
next