Diari La Veu del País Valencià
Otegi ix de la presó i anuncia que es presentarà a lehendakari. Vídeo
RedactaVeu / ACN / Logronyo / València

L’exlíder de l’esquerra abertzale Arnaldo Otegi ha eixit aquest dimarts al matí, quan faltaven uns cinc minuts per a les nou, de la presó de Logronyo. En aquest establiment penitenciari ha complit una pena de sis anys i mig per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna “sota les ordres d’ETA”, com estimava el Tribunal Suprem en la seua sentència.

“Hui ix un pres polític”, ha manifestat Otegi, qui ha confirmat la seua aposta per “portar fins al final” el camí cap a “la pau” i per la independència. A més, ha manifestat: “Ens tancaren com a bascos i eixim com a bascos. Ens tancaren independentistes i eixim independentistes. Ens tancaren socialistes i eixim socialistes. El millor lehendakari i el millor alcalde, el poble”.

A l’exterior, l’esperaven unes 200 persones entre familiars, amics i simpatitzants de l’esquerra independentista basca que li han volgut expressar el seu suport i que esperaven la sortida de l’exdirigent, prevista en principi per a les huit del matí. Tot seguit, s’espera que Otegi es desplace a la seua població natal –Elgoibar-, on aquesta vesprada hi ha convocat un acte de benvinguda. A més, el pròxim cap de setmana participarà en un altre acte al velòdrom d’Anoeta, on podria donar claus sobre el seu futur a la política basca.

El jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco va rebutjar prohibir l’acte del velòdrom de Sant Sebastià tot i que sí va demanar a la policia que vigilés que no es produís cap acte d’enaltiment del terrorisme.

>

Vídeo: Libertat Digital

Des de la presó, Otegi ha viscut l’anunci de cessament de les activitats per part d’ETA i també s’ha referit en diverses ocasions al procés català, del qual, per exemple al 2013, va dir en una entrevista a ‘El Punt Avui’ que era “un gran front contra el model de la Transició” i que ho vivia “amb enorme emoció, amb admiració, amb una gran expectativa i amb la humilitat suficient per reconèixer que Catalunya està donant grans lliçons que hauríem d’aprendre”.

Precisament, el passat 21 de febrer, el portaveu d’ERC al Congrés de Diputats, Joan Tardà , i l’exdiputat de la CUP David Fernández, van visitar Otegi a la presó, on l’exlíder de l’esquerra abertzale va agrair la solidaritat mostrada pels catalans”.

David Fernández i Joan Tardà, a les portes de la presó de Logronyo. Foto: ERC.

Candidat a lehendakari

D’altra banda, i segons recull aquest dimarts el diari Gara, “The New York Times” va difondre anit unes declaracions d’Otegi des de la presó en les quals confirma que aspirarà a ser el candidat a lehendakari d’EH Bildu en un procés que s’obrirà molt ràpidament.



Otegi, aquest matí en el moment d’abandonar el centre penitenciari de Logronyo. Foto: EP.

A última hora de la vesprada, l’última del seu empresonament, el rotatiu nord-americà va difondre algunes reflexions d’Otegi sobre la situació política i les seues pròpies intencions, entre les quals va destacar la confirmació que es presentarà al procés intern d’EH Bildu per a triar la persona que serà candidata a lehendakari i que, en principi, tindrà lloc el pròxim mes de març.

Comparteix

Icona de pantalla completa