Diari La Veu del País Valencià
‘Escriure el país’: Onada edicions publica el gran mural literari del País Valencià
Alícia Coscollano / Castelló de la Plana

Escriure el país, però, esdevé quelcom més, un aposta per confeccionar en un trencadís de veus les diferents pulsions del País Valencià en la llengua que li és pròpia. Aquest volum es converteix, així, en el primer gran mural literari del país. Un mural que sorgeix del cicle del mateix títol que naixia l’any 2004 en el si del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, acollit per la seu Universitària de la mateixa ciutat. Es tractava de fer partícips a diferents autores i autors d’arreu del País de la proposta, per tal que aportaren amb els seus relats les visions personals de la seua terra nadiua. El llibre ha estat coordinat, a més de per Isabel Marcillas, per Anna Esteve i M. Àngels Francés. Totes tres, a més, pertanyen al Departament de Filologia, al Grup de Recerca de la Literatura i al Grup d’Estudis Transversals de la mateixa Universitat.

Finalment, un total de 36 relats de primera magnitud signats per noms de reconegut prestigi literari donen cos i forma a Escriure el país, i alhora ens expliquen i reivindiquen. Entre els autors que intervenen literaturitzant el país trobem Isabel-Clara Simó; Xavier Aliaga; Manel Alonso i Català; Manel Joan i Arinyó; Manuel Baixauli; Adolf Beltrán; Francesc Bodí; Vicent Borràs; Esperança Camps; Bernat Capó; Toni Cucarella; Martí Dominguez; Vicent Josep Escartí; Josep Franco; Manel Garcia Grau; Joan Garí; Rafa Gomar; Joaquim Gonzàlez-Caturla; Francesc Gisbert; Pepa Guardiola; Albert Hernández Xulvi; Dolors Jimeno; Josep Lozano; Urbà Lozano; Carme Miquel; Anna Moner; Àngels Moreno; Teresa Monroig; Lliris Picó; Josep Piera; Raquel Ricart; Encarna Sant-Celoni; Xavier Sarrià o Vicent Usó.

Els relats segueixen el pols que cadascú dels autors ha volgut dedicar, per la qual cosa el lector podrà gaudir d’un ampli mosaic narratiu, des del relat de caire autobiogràfic o fictici, fins l’històric passant pel relat crític o poètic. Tots ells, però, conformen la topografia d’un territori i ens ajuden a realitzar un exercici de reflexió que, gràcies a aquesta aposta narrativa col·lectiva, ens cohesiona.

Aquesta gran aventura literària ens remet a preguntes com ara ‘Què ens representa com a col·lectivitat?’; ‘Què ha marcat el nostre esdevenir històric?’; ‘Què ens caracteritza com a individus?’; ‘Què volem preservar pel pas del temps?’; ‘Què volem canviar per a futures generacions?’. Grans qüestions. Cadascun dels relats que inclou Escriure el país respon en algun moment a alguna d’aquestes preguntes.

Amb la lectura del relats signats pels noms de més rellevància de les lletres actuals del país, trobem resposta a les preguntes, i com apunta Marcillas en el pròleg, trobem una manera particular de viure i veure la realitat que ens és més pròxima: aquella que compartim com a poble. Finalment, cal assenyalar que aquest volum, farcit dels noms més destacats de la literatura actual, gaudeix de la confluència extraordinària que li atorga simbolitzar el mapa emocional i literari de tot un territori. Una experiència narrativa única.

Comparteix

Icona de pantalla completa