Diari La Veu del País Valencià
Les tales per a biomassa incompleixen el pla d’ordenació forestal d’Énguera

RedactaVeu / Enguera.

Un equip format per veïns de les zones afectades per les tales per a biomassa d’Énguera (la Canal de Navarrés) i un topògraf va comprovar sobre el terreny quina és la pendent real d’algunes de les vessants greument afectades pel pas de la maquinària pesant, emprada per a l’extracció dels arbres tallats i destinats a l’estellat.

Els mesuraments es van realitzar amb una Estació Total TRIMBLE 56055 DR 200+, ubicant les estacions amb GPS per a obtindre coordenades aproximades i a partir d’ací calcular distàncies i diferències d’altura precises en els diferents punts de les vessants visitades. L’error en el càlcul s’estima en un rang de +/- 0,5%, segons fonts d’AE-Agró.

Les vessants visitades es trobaven en les partides de La Plana i Cuesta del Atochar i en els paratges de La Peraleja i El Corcón. En total es va mesurar la pendent de set vessants, “i hi havien en sis d’elles trams amb pendents superiors al 30%”, segons l’entitat ecologista. En el cas de la segona pendent mesurada en la partida de La Plana, al costat del camí que es dirigeix a Montesa (la Costera), i en la zona en què es van paralitzar els treballs per decisió de l’Alcaldia d’Énguera, “els dos trams superaven la pendent del 30%”.

Segons subratlla AE-Agró, la “gravetat” d’aquestos fets radica en l’incompliment fragant del pla d’ordenació forestal de les Muntanyes d’Utilitat Públiques (MUP) d’Énguera, que estableix clarament que en pendents compreses entre un 30 i un 60% es realitzarà “treball només manual“. Per contra, en pendents inferiors al 30%, el treball es realitzarà “amb maquinària especial“.

Aquesta discriminació, que té com a objectiu protegir el sòl i evitar l’erosió de la muntanya, no s’està respectant de cap manera en les tales abusives per a extracció de biomassa que s’estan executant a les MUP d’Énguera, segons denuncia Agró.

El col·lectiu ecologista recorda, a més, que l’aprovació de l’esmentat pla d’ordenació forestal per l’anterior Conselleria de Medi Ambient “només va ser possible per contemplar discriminacions com aquestes, que permeten preservar el sòl de les vessants pronunciades de les desastroses conseqüències del pas de la maquinària pesant. Un pas que no havia d’haver-se produït en cap moment, pels danys inacceptables que ha generat en els boscos d’Énguera”.

Passivitat del tècnic municipal i de l’enginyer de la Conselleria

Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu (plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians) i els veïns de la pedania d’Énguera de Navalón denuncien la “passivitat” del tècnic municipal, Fernando Pradells, i de l’enginyer de la Conselleria, José Antonio Rueda, supervisors responsables d’eixes actuacions.

I és que el passat 27 de gener, en una reunió informativa convocada per l’Ajuntament d’Énguera, Pradells i Rueda encara afirmaven que “no hi havia cap incidència a ressaltar en les actuacions ni, per descomptat, s’havia presentat cap denúncia contra aquestes tales abusives per a biomassa i la seua forma de realitzar-les”, segons posa de manifest Agró. Tanmateix, els treballs en aquestes vessants amb més del 30% de pendent “ja havien tingut lloc i els seus efectes eren ben visibles”.

Així per exemple, en la vessant on es va realitzar l’últim mesurament, en la zona de La Peraleja junt a la carretera que uneix Enguera i Aiora (Vall de Cofrents-Aiora). En aquest punt la vessant té trams amb pendents superiors al 40%, la qual cosa no va impedir a la màquina autocarregadora internar-se en aquesta MUP. Però, no va poder eixir. Així que es va necessitar una segona màquina per a traure la primera. Un altre exemple: en el Barranc de la Cuesta del Atochar es van arribar a tallar els pins, però no es van poder extraure per l’excessiva pendent. Així que els arbres segueixen allí, fet que també incompleix el contracte firmat per l’Ajuntament d’Énguera amb la Unió Temporal d’Empreses (UTE) que està realitzant els treballs. Segons el contracte, l’empresa té un termini de fins a dos mesos com a màxim per a retirar de la muntanya tota la fusta tallada.

AE-Agró, Bosc Viu i veïns de Navalón denuncien que “ni tan sols s’està complint la part d’aquest pla d’ordenació forestal orientada a la producció i l’explotació forestal”, i, com ja va alertar amb anterioritat, que els danys que s’estan generant en els boscos d’Énguera són “inacceptables”.

Per això, consideren que “urgeix detindre aquestes tales abusives” per a biomassa i que les administracions implicades, l’Ajuntament i la Conselleria, “deixen de mirar cap a un altre costat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa