Diari La Veu del País Valencià
El 70% dels alcaldes defensa la continuïtat de la Diputació de València
RedactaVeu / València

Dimarts el president i la vicepresidenta de la Diputació presentaren els resultats d’una consulta que acaba aprovant amb notable la corporació, però amb alguns dubtes sobre el funcionament de la institució i el repartiment de les ajudes. “L’única forma de posar la Diputació al servei dels ajuntaments és preguntar als alcaldes, no només per a saber què opinen, sinó per a donar solució als seus problemes”, manifestà el president de la Diputació de València. Rodríguez destacà la nota global de 4,6 sobre 5 en la valoració de la corporació que presideix.

La consulta també indica que els alcaldes “estan satisfets amb la professionalització dels tècnics i la cordialitat de l’atenció rebuda, però es queixen de la lentitud en la tramitació dels assumptes”. En aquest sentit, Rodríguez manifestà que “la resposta l’estem treballant reduint el nombre de plans i concentrant-los en un únic i gran PPOS que respecte l’autonomia municipal i evite la multiplicitat en la gestió”.

En la mateixa línia s’expressà la vicepresidenta, qui assegurà que “es trobaven a faltar criteris objectius a l’hora del repartiment de les ajudes”, i afegí que l’objectiu del nou executiu és “mostrar la tasca i els serveis que la Diputació presta als alcaldes”.

L’enquesta de la Diputació mostra que…

El 97,1% dels alcaldes de la demarcació de València creu que la Diputació és molt o bastant important com a institució pública. És la principal conclusió que s’extrau de l’enquesta encarregada pel nou govern provincial per a conèixer la valoració i les necessitats dels alcaldes de la província. A més, el 70% creu que les funcions de la corporació estan clares i definides, amb una nota mitjana de 7,77 pel que fa a la importància com a institució pública.

La cosa canvia quan es pregunta als alcaldes pel model de finançament que s’ha estat aplicant en els darrers anys. Més de la meitat reclama major claredat en els criteris que s’utilitzen per a repartir les ajudes. La nota mitjana és d’un 6,5 quan es tracta d’analitzar el model de repartiment tradicional de les ajudes i programes que ixen de la Diputació cap als 266 municipis de la demarcació. En concret, un 56% dels alcaldes creu que el repartiment dels recursos no és equitatiu, ja siga perquè fins ara s’han establit criteris inadequats o per la falta de claredat o els favoritismes de signe polític que es donaven en la corporació presidida per Alfonso Rus.

La nova Diputació ha començat ja a treballar en plans que es basen sempre en criteris objectius, que els alcaldes poden calcular per a tindre previst en tot moment els diners que els toca. És el cas del criteri poblacional en el Pla d’Inversions Financerament Sostenibles o el Pla de Camins, que ultima l’àrea de Carreteres que dirigeix Pablo Seguí, en el qual les ajudes es reparteixen amb un 35% lineal i seguint una sèrie de paràmetres objectius, com la superfície del terme, la longitud de camins i la població.

Tancar les Diputacions?

Pel que fa al tancament de les diputacions, la majoria dels alcaldes, especialment els de pobles xicotets, que són la majoria, no n’està a favor, però, en cas de produir-se, creuen que una altra institució, majoritàriament la Generalitat, hauria d’assumir aquestes competències. En aquest sentit, el president considerà que “la Generalitat ja té moltes funcions”, alhora que entén la resposta i la desorientació dels alcaldes a causa del “desorde competencial que hi ha en aquest país” i la “por que la Generalitat no poguera pagar dins del termini i en la forma adequada als ajuntaments”. Sobre aquest tema, la vicepresidenta Maria Josep Amigó, ha apuntà que la Diputació ja treballa amb una subvenció major a les mancomunitats, un òrgan intermedi que, en la seua opinió, “podria ser la solució”.

Comparteix

Icona de pantalla completa