Diari La Veu del País Valencià
Els ninots de les Falles satiritzen el canvi polític valencià
ACN / València

Els ninots de les Falles 2016 mostraran, amb el seu tradicional humor satíric, els darrers canvis polítics al País Valencià. Així es pot deduir a les primeres figures que es poden veure exposades a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Els nous responsables polítics com el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig i la vicepresidenta Mònica Oltra prenen protagonisme en una mostra en la qual el nou alcalde de la ciutat Joan Ribó hi és ben present i caracteritzat de diverses maneres. No falten a la cita ninots que reflecteixen el president espanyol en funcions Mariano Rajoy i tampoc l’expresident de la Generalitat Artur Mas. A dues setmanes de la ‘Plantà’, tret oficial als dies més grans de les festes de la ciutat, l’ACN ha visitat l’Exposició del Ninot, on cada comissió fallera hi aporta una figura per ser indultada de les flames amb el vot popular.

L’Exposició del Ninot estrena ubicació i protagonistes. El canvi de color polític a l’Ajuntament de València ha fet que el nou alcalde Joan Ribó (Compromís) siga un dels polítics més representants. Amb el nou consistori s’ha traslladat la mostra a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Algunes comissions opten per representar Joan Ribó en bicicleta, el seu transport habitual, o bé mostren la Cavalcada de les Reines Magues del darrer Nadal, un dels episodis que més ressò mediàtic va tenir. Ribó també comparteix una escena amb l’exalcaldessa Rita Barberá en un ninot que també al·ludeix a aquesta polèmica mediàtica.

El pacte de govern entre el PSPV-PSOE i Compromís queda reflectit a través d’escenes en les quals apareix el president Ximo Puig i Mònica Oltra. En una d’elles, Ximo Puig intenta conquerir Oltra, que al cap té un explícit ‘I Love Pablo’, en referència a Pablo Iglesias. En una altra, és Mónica Oltra la que domina Ximo Puig amb pràctiques sadomasoquistes.

El president espanyol en funcions Mariano Rajoy no deixa de tenir protagonisme en aquesta edició. Rajoy apareix espantat pels casos de corrupció al PP en una escena en la qual es pot llegir ‘SOS Anticorrupció’ i també desfullant una margalida per la seua investidura.

El procés sobiranista i el ‘cas Pujol’

L’Exposició del Ninot d’enguany dedica dos figures a l’expresident de la Generalitat Artur Mas, referents al procés sobiranista i al ‘cas Pujol’. En una de les escenes, Artur Mas apareix com un caganer en un vàter on es pot llegir a la porta ‘caga content però caga dins. El paper higiènic és una bandera espanyola. En l’altra escena l’expresident és el guardià de la Cova d’Ali-ba Mas, decorada amb rètols com ‘Cas Palau’ i ‘3%’. Al seus peus apareix Jordi Pujol com un encantador de serps.

Fins al 15 de març, la mostra exposa les figures que cadascuna de les 760 comissions falleres de la ciutat de València, infantils i grans, aporten per optar a ser el ninot indultat 2016, escollit per votació dels assistents. El ‘Ninot Indultat’, un de gran i un altre d’infantil, és l’únic que no es crema i s’exposa al Museu Faller, que acull tots els indults des de l’any 1934.

Comparteix

Icona de pantalla completa