Diari La Veu del País Valencià
Sebastià porta al Parlament Europeu l’enginyer que va revelar l’escàndol Volkswagen

RedactaVeu / Brussel·les.

L’eurodiputat de Compromís/Equo-Primavera Europea (Verdes/ALE), Jordi Sebastià, al costat de Florent Marcellesi, portaveu d’EQUO en el Parlament Europeu, ha organitzat hui en el Parlament Europeu una reunió amb Vicente Franco, enginyer valencià de l’equip investigador de l’International Council on Clean Transportation ICCT que va revelar l’escàndol de Volkswagen. La reunió tenia com a objectiu explicar la investigació que ha portat el govern d’Estats Units a destapar l’estafa dels cotxes trucats i denunciar la “falta de transparència en la Unió Europea i la mala gestió per a enfrontar-se a crisis com aquestes”.

“El cas Volkswagen ens posa enfront de tres reptes fonamentals; el relatiu a la salut pública i mediambiental, el relatiu a l’estafa als consumidors i el relatiu al frau a les arques públiques. Volkswagen s’ha beneficiat dels diners públics a través d’ajudes per produir vehicles que teòricament eren nets”, declara Jordi Sebastià. “La salut pública ha d’estar sempre per sobre del negoci i tots aquells que usen el xantatge del perill de llocs de treball en Volkswagen actuen de manera èticament irresponsable”.

El portaveu d’Equo en el Parlament Europeu, Florent Marcellesi, denuncia “l’abús generalitzat per part dels fabricants automobilístics (com Volkswagen, Mercedes, BMW, Peugeot, etc.) que proclamen sostenibilitat i eficiència mentre violen les normes que limiten les emissions contaminants”. En aquest sentit ha apuntat que “el dieselgate ha posat en evidència la fallada sistèmica que posa en perill de forma directa la salut pública: més de 400.000 persones podrien morir de forma prematura a Europa a causa de l’exposició a un aire enverinat. El dièsel emet alts nivells de partícules fines i diòxid de nitrogen, que poden causar danys permanents en els pulmons, el fetge, els ronyons i el sistema nerviós, a més del cost en salut pública de més de 1.500 euros a l’any per cada ciutadà europeu. Els beneficis de les multinacionals i les polítiques industrials nacionals no poden estar per sobre de la llei i de la salut ciutadana.”

L’escàndol Volkswagen s’ha destapat arran d’un estudi realitzat per l’ICCT per a investigar les diferències entre les emissions dels vehicles dièsel a EUA i a Europa. “Existeixen diferències significatives en la interpretació per part de les autoritats americanes i les europees: les europees mostren un major nivell de tolerància i més flexibilitat respecte a un motor trucat. Les denúncies a Europa no procedeixen de les autoritats sinó de terceres parts com ICCT, aquest fet pot interpretar-se com una falta de transparència. No vull ser pessimista respecte al futur a Europa. Actualment hi ha algunes iniciatives interessants, com la proposta de la Comissió per a reformar el marc d’emissions a Europa, que inclouria proves aleatòries, entre altres mesures positives. Precaució, optimisme però també vigilància per part de la comunitat científica i les ONGs. Seguirem vigilant de molt a prop”, declara Vicente Franco.

Vicente Franco és membre de l’equip d’investigador de l’International Council on Clean Transportation ICCT que ha realitzat l’informe que ha portat l’Agència de Protecció Mediambiental (EPA) d’Estats Units a descobrir que Volkswagen havia instal·lat un programari per a manipular les emissions en alguns dels seus cotxes.

Comparteix

Icona de pantalla completa