Diari La Veu del País Valencià
LEA: 20 anys posant València en el mapa mundial
Sixto Ferrero / València

Vint anys fa que la música electroacústica compta amb punt de referència pel que fa al seu aprenentatge, mestratge i divulgació. El Laboratori d’Electroacústica, el LEA, del Conservatori Superior de Música de València suma dues dècades, al llarg de les quals s’han fet classes per formar compositors però també s’ha acomplit amb una funció de divulgació de noves creacions i investigació de nous sons mitjançant la tecnologia. El “naixement fou complicat”, així ho defineix el seu director, Gregorio Jiménez, “fèiem cursos, d’infiltrats, fins que vam aconseguir entrar al conservatori”.

“Tenim una generació de compositors que no concep la creació musical sense comptar amb l’electroacústica”, així ho resumia Josep Lluís Galiana, qui des de la seua vessant periodística i com a director del Club Diario Levante feia aleshores d’amfitrió de moltes mostres de composicions i ponències, juntament a l’’alma mater’ del LEA, el compositor i catedràtic d’harmonia, Gregorio Jiménez. “Ara tenim un estudi que és una enveja”, reconeix Jiménez tot recordant els primers anys quan el Conservatori Superior s’hi trobava al camí de Vera, dins de la Universitat Politècnica de València, veïns de Belles Arts, però sense formar-hi part de l’àmbit universitari.

Gregorio Jiménez (Theremin) i Josep Lluís Galiana (saxos)

Alumnes del LEA amb G. Jiménez (aleshores al Camí de Vera, UPV), Foto: Míriam Pascual.

Gràcies al LEA avui comptem amb compositors que, tot i crear músiques eclèctiques, amb diverses funcionalitats i diferents combinacions, mantenen una fidel atracció cap a l’electroacústica com Isabel Latorre, Ricardo Climent, Miguel Ángel Berbis, Carlos D. Perales, Josué Moreno, Pere Vicalet, Miquel Àngel Múrcia, Víctor Vallés, José Miguel Fayos, i un llarg i esperançador etcètera que se sumen a compositors consolidats com Voro Garcia, Gregorio Jiménez, Emilio Calandin, Josep Lluís Galiana i un altre nombrós i afortunat etcètera.

Una de les aules del laboratori, LEA, del Conservatori Superior de Música de València.

Tot plegat el LEA “és el primer laboratori de música electroacústica del País Valencià, fomentat i nascut a l’educació musical pública”, així ho recorda Galiana qui recollí la naixença i desenvolupament del LEA al llibre La emoción sonora (Piles, 2015), i on destaca que “València s’incorporà tard a la creació i formació de la composició electroacústica dins del conservatori respecte a altres territoris”, però, malgrat la tardança, allò que aconseguí ràpidament fou “col·locar València en el mapa mundial de la creació electroacústica”, afegeix Galiana com un dels èxits, on a més gràcies als ‘Seminari permanent de música electroacústica’ i la col·laboració del club dirigit per Galiana “duguérem a València un bon gruix dels millors compositors d’arreu del món”. A València, afegeix Jiménez, “hem portat Jean Claude Risset, Juan Blanco, Lars Gunnar Bodin, Gabriel Brninc…”, però a més “hem col·laborat amb festivals i institucions internacionals com el Festival Punto de Encuentro, Primavera electroacústica de la Habana, o l’Institut Sibelius de Hèlsinki”.

“Molts compositors han passat per les mans de Gregorio”, indica l’improvisador i compositor, de fet, afegeix “els tres professors de composició electroacústica dels conservatoris superiors valencians: Vicalet, Berbis i Perales, han passat pel mestratge de Gregorio Jiménez”, conclou Galiana. Però vint anys i després d’una aparició “marciana” i un desenvolupament internacional, “enguany a banda de l’aniversari estem fent per primera vegada estudis de sonologia, la qual cosa ens dóna encara més raó de ser”, reconeix Jiménez.

Víctor Vallés (fou alumne del LEA), amb el flautista Emilio Oltra al desaparegut Club Diario Levante.

Ara, vint anys després, amb el patrocini del mateix conservatori i de l’Associació de Música Electroacústica d’Espanya presenten un seguit d’activitats i concerts per celebrar l’efemèride.

Els concerts començaran aquest divendres 4 de març amb el concert de Flauta Prónomo i electrònica per Julián Elvira amb obres de Lewin-Richter, Jesús Navarro, Carlos D. Perales, Gregorio Jiménez i Julián Ávila.

Posteriorment hi haurà una conferència el 8 de març (18h a l’Aula 107) a càrrec de Josep Lluís Galiana qui acomplirà el paper de recordatori d’aquest LEA i de les activitats paral·leles que col·locaren València al mapa mundial a través de l’art de la composició electroacústica. Seguidament (19h) oferiran Vicent Llimerà Dus i Juan Ramón Beltran, el Concert per oboè i electrònica i Clarinet i electrònica, un programa on s’escoltaran obres de Berio, Harley i Llimerà Galduf per a oboè, mentre que Beltran interpretarà el Danzón de Carlos D. Perales.

Josep Lluís Galiana signant exemplars de “La emoción sonora” (Piles, 2015).

Divendres 8 d’abril serà el violoncel·lista Trino Zurita qui oferirà el Concert de violoncel i electrònica amb obres de Zampronha, J. de Dios Garcia, Diana Pérez, G. Jiménez, una estrena de Luís Torres i Joan Bagés.

Finalment, el 29 d’abril serà la violinista Mari Carmen Antequera qui oferirà el Concert de violí i electrònica amb obres de Nordheim S. Blardony, una preestrena estatal de Michael Jarrel qui serà enguany el compositor resident de la Mostra Sonora de Sueca, una estrena de López-Montes i una altra de Gregorio Jiménez. Tots els concerts seran a les 19h i són gratuïts. Tindran lloc a l’Auditori del Conservatori Superior de Música de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa