RedactaVeu / Barcelona.

El català en l’àmbit digital està d’enhorabona: s’han registrat 100.000 dominis .cat. En 10 anys d’existència el .cat s’ha convertit en el domini de referència als territoris de parla catalana.

El president de la Fundació puntCAT, Ricard Huguet, ha agraït “a totes les persones, entitats i associacions que fa 10 anys van creure i van apostar pel que llavors semblava una entelèquia: aconseguir el primer domini a nivell mundial que estigués vinculat no a un país, sinó a una comunitat i a una cultura: la comunitat, la llengua i la cultura catalanes. I, a més a més, que internacionalment estigués reconegut al mateix nivell que els dominis que representen els estats. Ho vam aconseguir i entre tots l’hem fet créixer”.

El 2015 va ser l’any amb més registres de la història, amb més de 27.000 nous .cat, una xifra que supera fins i tot la del 2006, l’any en què es va posar en marxa el domini de la comunitat catalanoparlant i en el qual es van registrar 19.856 .cat.

El sector empresarial i la quota de mercat

Per al director de la Fundació puntCAT, Santi Ribera, “encara queda molta feina per fer: de fet, el 70% de la microempresa a Catalunya no té ni tan sols lloc web. Un dels objectius de la Fundació és treballar per a convertir el català en la llengua de referència en el món digital”.

Pel que fa a la tipologia d’usuaris, el .cat és un domini utilitzat majoritàriament per empreses, comerços i autònoms, ja que més del 60% dels llocs web amb una extensió .cat corresponen a aquests col·lectius. En referència a la seva participació de mercat a Catalunya, el .cat continua ocupant la tercera posició, amb una quota del 14%, darrere del .es (40%) i del .com (37%).

Comparteix

Icona de pantalla completa