Diari La Veu del País Valencià
L’altra investidura: Català, basc i gallec a la tribuna o el bes a la boca de Pablo Iglesias

RedactaVeu / ACN / Madrid.

Una de les diferències de les anteriors legislatures al debat és que s’hi han pogut sentir intervencions en català, basc i gallec sense que el president del Congrés haja tallat els oradors per demanar que parlaren en castellà. El mateix Patxi López ha utilitzat el basc per adreçar-se als diputats del PNB.

També han fet llargues intervencions en català tant el líder de C’s, Albert Rivera, que ha dedicat part del seu discurs a apel·lar als ciutadans catalans a participar de la reforma constitucional com “la millor manera de frenar l’independentisme”, així com el cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i el de Compromís, Joan Baldoví. Ha utilitzat el gallec la portaveu d’En Marea, Alexandra Fernández, que ha citat un poeta gallec a l’inici de la seua intervenció.

Poc després, als passadissos del Congrés, la vicepresidenta del Congres Celia Villalobos ha criticat la laxitud de López i ha recordat que la llengua que s’ha d’utilitzar al Congrés és el castellà.

El bes a la boca d’Iglesias i Domènech

Una de les imatges del dia ha estat el bes a la boca que Pablo Iglesias ha donat a Xavier Domènech en el moment en què aquest últim ha abandonat la tribuna d’oradors després de la seua intervenció. El líder de Podemos ha baixat del seu escó per anar a rebre Domènech i, després d’abraçar-lo, s’han fet un petó que s’ha convertit en viral -i font de memes- a les xarxes socials.

Segons fonts de Podemos no és la primera vegada que se saluden d’aquesta manera, però sí la primera captada per les càmeres, que han immortalitzat també la cara d’estupefacció que feien, des dels seus escons, els ministres en funcions d’Economia, Luis de Guindos, d’Agricultura, Isabel García Tejerina, i de Sanitat, Alfonso Alonso.

Iglesias retreu al PSOE la “calç viva” de González

En un debat amb el resultat anunciat, el moment més àlgid l’ha protagonitzat el líder de Podemos. Pablo Iglesias ha advertit el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que desconfie dels consells d’aquells qui, com Felipe González “tenen tacat el seu passat de calç viva”, en referència a l’assassinat i desaparició per part dels GAL dels suposats etarres Lasa i Zabala el 1985.

L’afirmació ha incendiat els escons del PSOE, que han fet crits de “fora, fora”. Tot plegat ha forçat el president del Congrés, Patxi López, a fer una intervenció on ha acabat tutejant Iglesias –que hi ha retret el gest- i ha demanat que no es caiga en la “provocació” i “l’insult”.

Tardà, aplaudit des dels escons de Podemos

El discurs abrandat de Joan Tardà ha aconseguit els aplaudiments d’alguns dels representants de Podemos, i en especial els d’En Comú Podem. Tardà, que ha dedicat gairebé íntegrament la seua intervenció a defensar el procés, ha preguntat als grans partits espanyols si, en la seua creuada per judicialitzar la vida política catalana, acabaran empresonant tots els càrrecs polítics de Catalunya que duguen a terme el que dictaminen a les urnes els ciutadans catalans.

Comparteix

Icona de pantalla completa