Diari La Veu del País Valencià
Cultura i Economia s’uneixen per a potenciar la indústria cultural i creativa valenciana
RedactaVeu / València

Pla Valencià d’Internacionalització de les Indústries Culturals i Creatives. Objectiu; fer visible la creativitat cultural valenciana en diferents espais de trobada internacional. Això és el que s’han proposat les Conselleries de Cultura i Economia del País Valencià i per a la qual cosa s’ha consolidat una aportació econòmica total de 445.000 euros a aquest Pla destinats a la potenciació de la indústria cultural valenciana en mercats, fires i festivals internacionals.

Els consellers Vicent Marzà i Rafael Climent han presentat aquest matí aquest Pla Valencià d’Internacionalització de les Indústries Culturals i Creatives. Per a dur a terme aquest projecte, Cultura aporta 345.000 euros mitjançant la Direcció General de Cultura i Patrimoni i CulturArts, i Economia aporta 100.000 euros en ajudes mitjançant l’àrea internacional de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).

La base de la cooperació suposa tendir ponts de col·laboració que unisquen sensibilitats. Una mostra de la necessitat del treball cooperatiu i transversal entre departaments és aquest pla, ha declarat el conseller Marzà i ha afegit: “Volem que les nostres visions del món tinguen veu al món. És a dir, un prou i un “reset”, és un crit i un situar-nos on hem d’estar. És un acte d’honestedat i de recuperació de la dignitat de la nostra indústria cultural. Passem dels “esdeveniments de corrupteles” a la participació seriosa de les empreses culturals en espais de profit.

Per la seua banda, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha incidit que “si som capaços d’exportar la nostra cultura, guanyarem en credibilitat, visibilitat com a territori, reputació i el que és més important, en rendibilitat econòmica”.

“La cultura -ha afegit Rafa Climent- és generadora d’economia i hem de fer el possible perquè tots els nostres sectors culturals generen negoci i amb açò llocs de treball estables i de qualitat”. En aquest sentit, el titular d’Economia ha assenyalat que la internacionalització obri interessants vies de negoci també per a les indústries culturals. Per açò, la Conselleria d’Economia Sostenible, a través de l’IVACE Internacional, s’alia amb la Conselleria de Cultura i amb les diferents associacions culturals amb la finalitat d’impulsar la internacionalització del sector.

Entre les accions consensuades amb els mateixos sectors figuren sis missions inverses de productors, creadors i programadors del sector editorial, audiovisual, del circ, teatral, dansa i dissenyadors d’altres països per a propiciar contactes que permeten l’exportació de la nostra cultura a través de la venda de drets d’autor i traducció o la programació de festivals locals a l’exterior, entre d’altres.

A més, IVACE Internacional posa a la disposició del sector l’assistència tècnica a través de tècnics especialitzats en fires internacionals per a organitzar la participació agrupada dels creadors valencians en diferents esdeveniments de caràcter internacional. A aquest suport se suma a l’ordre d’ajudes que pagarà part de les despeses de la participació en fires internacionals.

Accions concretes dins del Pla d’Internacionalització de les Indústries Culturals i Creatives

  1. Es destinaran 170.000 euros de la Direcció General de Cultura i Patrimoni que es distribuiran per a diferents accions. Es potenciarà la presència en fires del llibre en l’àmbit internacional. S’ha confirmat un estand per a la Fira Líber de Madrid i un altre per a la de Bolonya. S’està treballant per a promoure la participació de les empreses del sector editorial a la Fira de Frankfurt i la Fira del Llibre de Guadalajara a Mèxic.

  1. Es convocaran ajudes perquè es presenten les galeries d’art valencianes que ho consideren i que tinguen intenció de participar en fòrums internacionals d’exposicions.

  1. També es convocaran ajudes per al foment i difusió dels actuals béns materials i immaterials valencians declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO com ara el Misteri d’Elx, la Llotja de València o la Muixeranga d’Algemesí.

  1. D’altra banda, es destinen 175.000 euros a la promoció de la música, la dansa, el teatre, el circ, l’audiovisual i a la presència genèrica de les arts valencianes en espais culturals internacionals mitjançant la Direcció General de CulturArts.

  1. Pel que fa a l’Institut Valencià de Cinematografia, de forma consensuada amb el sector, s’establiran estands o es donarà assistència tècnica a produccions valencianes en festivals i mercats. Es tracta de la participació de Cultura en espais com ara Cannes, Sant Sebastià o La Rochelle.

  1. Es facilitarà al sector eines del Programa Media per a la elaboració i presentació de projectes a les convocatòries de Europa Creativa-Media i s’organitzaran jornades de formació sobre internacionalització.

  1. Es promouran les pel·lícules valencianes que participen en seccions oficials de festivals de prestigi amb campanyes de difusió i promoció? També s’oferiran pel·lícules als agents de venda internacionals.

  1. Pel que fa a la música, Cultura participarà al Festival Trovam a Castelló i fomentarà en aquest context una fira musical per a la promoció de la música valenciana i en valencià. S’assistirà a mercats i festivals internacionals de música, de forma consensuada amb el sector, per a afavorir la presència de grups musicals valencians.

  1. Pel que fa a teatre i dansa, Cultura potenciarà el sector a la Fira Tàrrega amb un estand de promoció per a totes les companyies i empreses valencianes. També s’editarà una publicació amb les nostres ofertes professionals per a oferir-la a programadors en l’àmbit estatal i internacional. També hi haurà presència valenciana al mercat de les arts escèniques Mercartes, de Valladolid, al mes de novembre, per considerar que és un aparador no només estatal, sinó una fita internacional del sector. A més, es coorganitzarà el congrés de les arts escèniques de la xarxa internacional d’arts escèniques IETM, que se celebrarà a València al mes de novembre. En aquest context es dissenyarà una programació específica de dansa de companyies valencianes.

  1. Finalment, s’ha fet un acord de col·laboració entre la Fundació Turisme València i l’ICEX – España Exportación e Inversiones per a l’assistència d’empreses valencianes d’arts escèniques en una fira internacional que serà la de París, Berlín o Londres.

Comparteix

Icona de pantalla completa