Diari La Veu del País Valencià
Sanitat confirma la defunció d’un bebè per tos ferina a Castelló
EP / Castelló de la Plana

El bebè, d’un mes d’edat, va morir l’endemà passat d’ingressar en un centre sanitari amb símptomes de la malaltia. Després de les anàlisis practicades, la Direcció General de Salut Pública ha rebut el diagnòstic clínic definitiu que confirma el positiu en ‘Bordetella Pertusis’, segons el comunicat.

Des de la Conselleria han assegurat que es tracta d’un cas “excepcional, ja que encara que poden registrar-se casos de tos ferina en fills d’embarassades vacunades adequadament, habitualment aquests casos solen cursar de forma molt lleu, i és molt poc freqüent que arriben a causar la mort del menor”. Així mateix, han indicat que, com a circumstància afegida, el menor seguia lactància materna, “la qual cosa suposa un factor addicional de protecció”.

El Registre Nominal de Vacunes de la Direcció General de Salut Pública reflecteix que la mare va ser vacunada correctament en la setmana 26 de l’embaràs en un centre de vacunació de la demarcació de Castelló que va ser auditat en el mes de juny de 2015 –dos mesos abans que la mare rebera la vacuna–, segons han indicat.

Des de Sanitat han assenyalat que van comprovar en aquella auditoria que el centre “no presentava cap deficiència, com tampoc les instal·lacions i els controls de temperatura”.

Inici de la vacunació a embarassades en 2015

A més, han recordat que al País Valencià es va començar a vacunar embarassades en 2015, en estimar que es tracta de la millor mesura de prevenció per als nounats (que adquireixen la immunitat a través de la mare), en els quals la malaltia pot ser més greu. Així mateix, han destacat que l’efectivitat de la vacuna és molt alta (entorn del 80 per cent).

La Conselleria de Sanitat va prendre la decisió de donar prioritat a les embarassades perquè en els últims anys s’ha produït un increment de la incidència de la tos ferina en xiquets molt xicotets i el període crític és entre els 0 i els 2 mesos, quan pot arribar a ser greu, segons han apuntat.

Des de Sanitat han explicat que si la mare no ha rebut la vacuna, no pot passar els anticossos al nounat, que el cobreixen fins als dos mesos d’edat, data en la qual s’administra al bebè la primera dosi.

512 casos en 2015

En 2015 va haver-hi 512 casos notificats, una quarta part d’ells en xiquets menors de dos anys (46 en menors de tres mesos). La tendència de casos en menors de tres mesos ha anat decreixent al llarg de 2015 en comparació d’anys anteriors, segons han apuntat en el comunicat. Així mateix, en 2014 es van registrar a les comarques del País Valencià quatre morts relacionades amb tos ferina. Des de la introducció de la vacuna en embarassades en 2015 no s’havia registrat al País Valencià cap mort, fins al cas descrit aquest dijous.

Comparteix

Icona de pantalla completa