'Cultura, censura i col·laboradors necessaris', a debat la gestió cultural del PP. Vídeo

L'acte tindrà lloc aquest dimecres 9 de març al Col·legi Major Rector Peset amb la participació de l'editor de La Veu del País Valencià
8 març 2016 01:00h
Rita Barberà i Benet XVI.
RedactaVeu / València
 
La gent que viu de i amb la Cultura sempre ha tingut molt present la censura existent, tenint en compte que aquesta es pot manifestar de diferents formes i maneres. Els qui viuen dins la cultura i aquells que l’onoregem hem sentit casos concrets de censura, casos fragants de bloqueig i processos selectius per qüestions gens tècniques. Però, sovint allò ha quedat reduït al cercle d’afins.
 
Aquell silenci estava supeditat a un control ferri d’un govern quasi caciquil en qüestions culturals. Vint anys de gestió cultural popular han donat per a molta cosa. Aquesta cosa ara es vol verbalitzar, debatre-la, posar-la al sobre de l’opinió pública i per això el millor que hi ha és parlar-ne obertament.
 
 
El Col·legi Major Rector Peset acollirà el proper dimecres 9 de març la xarrada debat “Cultura, censura i col·laboradors necessaris”, una taula redona formada per Román de la Calle, Amàlia Garrigós, Pilar Almeria, Josep Lluís Galiana i Vicent Tamarit, tots ells dirigits pel músic i sociòleg Rafa Xambó.
 
El Col·lectiu Cultura Crítica, en col·laboració amb el CRACS de la Universitat de València, són els convocants d’aquesta xerrada debat sobre la relació entre la Cultura i la Censura, la finalitat de la qual serà “esbrinar quins mecanismes s'han utilitzat (i es fan servir encara) per a ofegar les expressions culturals, la creativitat i les llibertats, per a analitzar els diferents tipus de censura – la del poder, l’econòmica, l’autocensura- i el terrible  historial de repressió cultural, banalitat propagandística i manipulació informativa que els valencians hem hagut de patir de manera més intensa els darrers vint anys de governs del PP”.

 
Dinàmica i tipus de censures
 
Els organitzadors expliquen que la pretensió “no és només fer un debat que ens interessa a moltes persones i especialment als treballadors de les indústries cultural, sinó també una denúncia pública de fets, actituds i persones que han enfonsat la cultura i han obstaculitzat les possibilitats de treballar i desenvolupar-se creativament i artísticament a molts creadors i empreses”.
 
Per tot això i amb la intenció de palesar la gamma de censures viscudes i patides, com afirmen, “per tal d’il·lustrar la diversitat de censures, llistes negres, expedients, amenaces, retirada d’ajuts econòmics, destitucions, i també els problemes que han patit els qui ho han denunciat, no s’han resignat o n’han tractat d’informar”,  han convidat un bon grapat de testimonis dels diferents sectors culturals perquè, en un format breu, relaten la seua experiència o exposen alguna proposta. Ara per ara entre els qui intervindran s’hi troba Moisès Vizcaino, coordinador d’aquest diari digital així com Toni Canet, Alfons Cervera, Beatriz Garrote, Albert Staromievski, Xurxo Estèvez, Manuel Molins, Patricia Pardo, Manel Rodríguez-Castelló, Mònica Parreño, Vicent Monsonís, Vicent Vergara, Manolo Jardí, Emili Piera, Ximo Solano, Alfred Picó, Xavi Puchades, Juanjo Prats. 
next