Diari La Veu del País Valencià
El Constitucional retira el vet a la sanitat universal en el País Valencià

ACN / València.

El Tribunal Constitucional ha alçat la suspensió cautelar de la Llei 3/2015 de la Generalitat Valenciana per la qual cosa es retorna l’atenció sanitària als immigrants en situació irregular.

Així ho han anunciat als mitjans tant el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, després de presidir la sessió plenària de l’Alt Consell Consultiu en R+D+I, com la vicepresidenta i portaveu Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell d’aquest divendres.

El TC va suspendre, durant el mes de novembre, la Llei en admetre a tràmit el recurs interposat pel Govern espanyol, que considera que la norma envaeix les seves competències. En roda de premsa, la vicepresidenta Mónica Oltra ha valorat com una “molt bona notícia” la fi de la suspensió a l’espera que es pronuncie el Constitucional o hi haja un nou Govern espanyol que derogue la limitació d’accés sanitari als immigrants en situació irregular.

El Govern valencià va recórrer la suspensió al TC i va citar els exemples del País Basc i Navarra, remarcant que davant casos similars en què el Govern espanyol va recórrer, el Constitucional va aixecar la suspensió i va reconèixer el dret de tota persona a rebre una atenció sanitària integral.

La mesura és una de les primeres accions del nou govern de Ximo Puig i busca retornar una assistència sanitària que va ser restringida pel Govern espanyol l’any 2012. Les úniques condicions per a poder tenir targeta sanitària són les de dur un mínim de tres mesos empadronat en un municipi del País Valencià, no disposar d’assegurança privada ni ser d’un país que tingui un acord amb l’Estat espanyol que obligui al pagament. La targeta sanitària té una vigència de dos anys i és renovable si es mantenen les condicions.

Les Corts Valencianes van convalidar el decret-llei del govern valencià el passat setembre amb 67 vots a favor (PSPV, Compromís, Podemos i Ciudadanos) i 29 abstencions del PP, que va argumentar que es tractava d’una mesura inconstitucional perquè suposa una ingerència en les competències de l’Estat.

Comparteix

Icona de pantalla completa