Diari La Veu del País Valencià
Un documental reivindica la recuperació i posada en valor de La Ceramo
RedactaVeu / València

La Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València acollí dimarts passat l’estrena oficial dels dos primers capítols de la sèrie documental El brillo de la Ceramo, mentre que l’estrena dels capítols tres i quatre va tenir lloc aquest divendres al saló d’actes del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València.

La web sèrie consta de quatre capítols, completament en castellà, orientats a explicar la història sobre la tècnica del reflex metàl·lic, la petjada de la seua producció ceràmica als edificis eclèctics i modernistes de València, els testimonis vius de la gent que va treballar allí i la labor de les associacions per instar a la recuperació i posada en valor de l’antiga fàbrica.

La iniciativa ha estat mostrada al públic pels protagonistes de la web sèrie, un equip multidisciplinari format per l’arquitecta Diana Sánchez i historiadors de l’art com César Guardeño, Sara Soriano i Esteban Longares. El documental està protagonitzat per alguns dels antics treballadors de la fàbrica, així com l’últim propietari, Alfonso Pastor.

Els promotors expliquen que amb el documental pretenen que La Ceramo “no caiga en l’oblit i que la ciutadania conega la importància d’aquesta fàbrica”, que va estar en actiu des del 1889 fins a l’any 1992, i en els forns del qual es van fabricar moltes de les peces ceràmiques que decoren edificis modernistes com l’Estació del Nord, el Mercat Central o el de Colom, entre daltres.

“No s’entendria la història de la ceràmica valenciana de l’últim segle, ni el modernisme i eclecticisme de la ciutat, sense la producció ceràmica de La Ceramo” afirmen. Així, es pretén no solament ressaltar el seu valor des del punt de vista arquitectònic sinó també posar en relleu la importància de la seua activitat i producció per a la història recent de València.

Aquest projecte audiovisual, produït per Alberto Rei Projectes, ha estat finançat gràcies als donatius dels assistents a les rutes organitzades pels mateixos promotors del reportatge. Per aquesta raó els noms d’aquestes persones figuren al final dels capítols de la sèrie documental.

D’altra banda, els promotors indiquen que en estar realitzada en format web sèrie, en el futur podran afegir més capítols amb noves entrevistes i enfocaments per aprofundir en el coneixement de La Ceramo.

El pròxim dissabte 12 de març organitzen una ruta pel Patrimoni Industrial Arquitectònic de Benicalap i Marxalenes, que inclou antics edificis industrials de valor històric-artístic com Bombes Gens (1930) i la mateixa Ceramo, així com l’antiga fàbrica d’oli del Parc de Marxalenes, el Casino de l’Americà i les alqueries del Moro i de la Torre, situades a l’entorn del parc municipal de Benicalap.

Comparteix

Icona de pantalla completa