AE-Agró exigeix responsabilitats per les tales abusives d'Enguera

El col·lectiu ecologista celebra la petició efectuada per l'Ajuntament d'Enguera de paralitzar l'extracció de biomassa i demana a Medi Ambient que la faja efectiva immediatament
12 març 2016 01:00h
RedactaVeu / Enguera

Després d’algunes setmanes de denuncies per les tales abusives en els boscos d'Enguera  (la Canal de Navarrés), Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu (plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians) i els veïns de la pedania de Navalón celebren la decisió de l'alcalde d'Enguera, Óscar Martínez Poquet, de sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient la paralització de l'extracció de biomassa després de comprovar la gran quantitat d'irregularitats i anomalies que s'estaven produint.

Aquestes actuacions s'emparen en un pla d'ordenació forestal de les Muntanyes d'Utilitat Pública (MUP) d'Enguera, aprovat quan el PP governava en la Generalitat Valenciana i en aquesta localitat de la Canal de Navarrés i que afecta espais protegits per la Xarxa Natura 2000. Aquest projecte, tal com explica AE-Agró en el seu comunicat, “permetia extenses tales de pins durant 15 anys, sobre unes 13.000 hectàrees de propietat municipal, per a extraure anualment 8.000 tones de fusta. Aproximadament, cada any, uns 40.000 arbres de 200 quilos de pes”.

“Després de diverses denúncies que deixaven en evidència la mala gestió que s'estava realitzant, l'Ajuntament d'Enguera ha acabat per reconèixer que era intolerable seguir amb aquests treballs d'extracció de biomassa, ja que estaven incomplint el plec de condicions acordat amb l'UTE (Unió Temporal d'Empreses), explotadora d’aquest projecte, encapçalada per l'empresa Moixent Forestal”, segons AE-Agró.
 

Tales abusives. Foto: AE-Agró.

El que s'explica detalladament en el comunicat és que s'estaven tallant més arbres dels corresponents i sense les característiques requerides: només pins torçuts i dominats o de xicoteta grandària. S'actuava, a més, amb maquinària pesant en vessants amb pendents superiors al 30%, es destrossaven antics bancals, es danyava vegetació protegida i també s'infringien danys al sòl. I tot açò sense control en el pesatge de la fusta tallada, que finalment s'embarcava al Port de Sagunt amb destí a Itàlia, “contradient qualsevol justificació del projecte basada en l'estalvi energètic de la biomassa”, ha fet saber en el comunicat el col·lectiu ecologista.

Segons va informar anteriorment La Veu, han sigut els propis veïns de la zona afectada, la pedania de Navalón, junt amb AE-Agro i la plataforma Bosc Viu, els qui s'han posat mans a l'obra per esbrinar si s'estava complint amb la legalitat. I, segons manifesta AE-Agró en el comunicat, van contractar amb “un topògraf per a comprovar de manera objectiva el que ja es veia vindre: les màquines arremetien en vessants que arribaven al 40%, on el contracte firmat permetia únicament actuacions manuals, sense maquinària”.

Des d'AE-Agró exigeixen responsabilitats tant a l'empresa Moixent Forestal i els seus associats per incompliment del contracte com als tècnics encarregats de vetlar pel bon fer del projecte. “Els primers han d'assumir les despeses de la seua mala gestió i reparar les destrosses comeses i els altres han de dimitir o ser cessats per no exercir la seua funció correctament”, segons els ecologistes.

A més, des d'AE-Agró reclamen que es revise el pla d'ordenació forestal d'Enguera que justifica aquestes actuacions, ja que consideren que “aquest projecte resulta desmesurat i inadequat per a les MUP afectades, en les quals s'hauria de prioritzar la conservació, i més encara tractant-se d'ecosistemes protegits per la Directiva Europea d'Hàbitats per incloure espais de la Xarxa Natura 2000”.
 
AE-Agró
Protesta tales abusives Enguera. Foto: AE-Agró.

El poder de la ciutadania

En el comunicat volen recordar que “l'Ajuntament d'Enguera només ha denunciat els abusos comesos i ha sol·licitat a la Conselleria de Medi Ambient la paralització de les tales després de les accions efectuades per AE-Agró, Bosc Viu i els veïns de Navalón. Fins a eixe moment, la corporació municipal encara defenia les actuacions. Ha sigut la ciutadania, amb les seues protestes, qui ha aconseguit fer reaccionar a l'Ajuntament d'Enguera i aturar les tales abusives que han generat danys inacceptables en els nostres boscos”.

Logo La Veu

next