Diari La Veu del País Valencià
Els semàfors de València es posen falda
RedactaVeu / València

La Regidoria de Mobilitat Sostenible se suma a les activitats del Dia Internacional de la Dona -que organitza la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives- instal·lant a València 20 semàfors on la figura d’una dona compartirà l’espai que fins ara ocupava amb exclusivitat la figura d’un home.

La iniciativa respon a “l’objectiu de continuar avançant amb normalitat cap a la senyalètica viària i acabar amb el fet que siga exclusivament la figura masculina la que representa la universalitat”, ha dit Grezzi. La instal·lació es podrà veure en 20 semàfors a partir d’aquest dimarts 8 i anirà escampant-se per la resta de la ciutat a mesura que l’equip haja de ser renovat, sense suposar cap cost addicional per al consistori, ja que el canvi dels semàfors antics als de LED ja estaven pressupostats.

L’Ajuntament de València aposta per incloure símbols femenins en els semàfors per a posar en evidència que fins ara només hi havia símbols masculins. Grezzi ha afirmat que “encara que molta gent pot pensar que les figures són “neutres”, el cas és que tot allò masculí s’ha naturalitzat sempre com si fóra universal”.

Foto: EPTV.

La iniciativa sorgeix arran d’una taula redona sobre mobilitat inclusiva que va tenir lloc dins de la Setmana de la Mobilitat, celebrada el passat mes de setembre.

Des de la Regidoria de Mobilitat reconeixen que és difícil representar tota la pluralitat de col·lectius i persones en una figura o en un símbol, però “el que és indubtable és que la figura de vianant que actualment apareix als semàfors és masculina i el nostre desig és que als carrers hi haja un llenguatge integrador i divers a través dels senyals de trànsit”. Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ha expressat que “volem una ciutat inclusiva, igualitària i diversa, que visibilitze les dones i les seues necessitats”. A més, Lozano ha afegit que “les dones comptarem en les polítiques municipals, en el disseny de la ciutat i de l’espai públic”.

Altres iniciatives com aquesta ja s’han realitzat en ciutats de l’Estat espanyol com Jaén, Lugo, la Corunya, Vitòria, Fuenlabrada i Sagunt (Camp de Morvedre), i en moltes altres ciutats europees (Viena o Munic) i altres països (l’Argentina).

Llocs dels nous semàfors

Els semàfors es veuran en les interseccions de la plaça de l’Ajuntament-Sang, plaça de l’Ajuntament-Periodista Azzati, Marqués de Sotelo-Xàtiva, Blasco Ibáñez-Doctor Moliner, Blasco Ibáñez-Gómez Ferrer, Colom-Sorní, Nou d’Octubre-Pintor Stolz, Germans Maristes-Bomber Ramon Duart, Pont de Montolivet-Professor López Piñero, Pius XII-Menéndez Pidal, Colom-Xàtiva, Torres dels Serrans, carrer de Fontanars dels Alforins-Vicent Clavel, Balears-Alfred Toran-Olmos i, finalment, Ramon Llull-avinguda dels Tarongers. Es tracta d’encreuaments clau on l’afluència de vianants, així com la presència de centres educatius, ha estat significant en la instal·lació dels semàfors esmentats.

Propostes a les xarxes

Com en moltes altres decisions polítiques, en aquesta de la incorporació de la dona a la senyalística dels semàfors a València, han hagut crítiques i noves propostes, algunes divertides i d’altres més serioses com la de l’humorista Eugeni Alemany, que amb un “passeu/no passeu” als semàfors considera que hauria estat “paritari” i, alhora, hauria “visibilitzat el valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa