Diari La Veu del País Valencià
Albiol: ‘La UE condemna els refugiats a viure en un forat negre a Turquia’
RedactaVeu / Brussel·les / València

La portaveu d’Esquerra Unida en el Parlament Europeu, Marina Albiol, ha acusat la UE d’haver condemnat les persones refugiades a “viure en un forat negre”, després que la cimera d’ahir a Brussel·les es tancara amb l’acord que totes les persones estrangeres arribades a Grècia seran enviades a Turquia i que només aquelles que tinguen nacionalitat siriana podran optar a l’asil.

“Els caps d’Estat i Govern de la UE han decidit institucionalitzar les devolucions en calent i, després d’haver propiciat que fracassara el pla de reubicació, ara es desprenen del problema enviant desenes de milers de persones a un forat negre com Turquia, on el respecte pels drets humans brilla per la seua absència”, ha denunciat Albiol.

Un acord il·legal?

Per a l’eurodiputada d’IU “la legalitat d’aquest acord està en qüestió”, ja que “en retornar a Turquia a les persones refugiades i migrants que ja han arribat a Grècia, se’ls està privant de la possibilitat de demanar asil en la UE”, la qual cosa, ha explicat, “va en contra de la Convenció de Ginebra”. “I no solament per açò, sinó que el fet que només els i les sirianes vagen a poder optar a açò, és una discriminació per nacionalitat que tampoc es contempla en dita Convenció”, ha afegit.

Albiol ha acusat la UE d’“haver jugat tot el temps a criminalitzar els refugiats i refugiades” i d’haver “agafat prestat el discurs de l’extrema dreta”. Primer, “tractant de diferenciar entre migrants econòmics i persones que fugen de la guerra”. Després, “intentant estendre la idea que existeix una relació directa entre refugiats i refugiades i delinqüència”. I finalment, “fent la diferència entre persones refugiades de primera i de segona”.

“El seu racisme, la seua xenofòbia i la seua insolidaritat es reflecteixen clarament en l’acord signat amb Turquia, que no és una altra cosa que el reflex d’un fracàs”, ha dit. El que sí que és clar, ha afegit, és que Turquia “ha aconseguit tots els seus objectius”.

“Ha aconseguit més diners, encara que fins ara, la UE estava escanyant Grècia i acusant-la de no fer res. Ha aconseguit que, només per traure’s els refugiats d’enmig, la UE accepte fer els ulls grossos davant la desfeta diària del poble kurd. Ha aconseguit que es passe per alt l’atac a la llibertat de premsa, després de prendre a l’assalt el diari Zaman. Ha aconseguit, en definitiva, l’acord que volia Erdogan sense que la UE s’haja preocupat un sol segon pels drets humans”, ha sentenciat l’eurodiputada valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa