El ‘PhotOn’ de la més gran i més vergonyosa tragèdia humanitària

‘Fronteres d'Europa’ del Col·lectiu 5W és el nom que rep aquesta edició del PhotOn Festival, l’exposició fotoperiodística que acollirà el Museu València d’Etnologia
9 març 2016 01:00h
RedactaVeu / València
 
En un moment sociopolític crucial, amb una Europa sumida en la pitjor crisi humanitària des de la Segona Guerra Mundial, PhotOn Festival presenta l'exposició “Fronteres d'Europa” del Col·lectiu 5W en el Museu Valencià d'Etnologia, una reflexió profunda i periodística sobre el concepte de frontera.
 
En la seua aposta per abordar a fons temes de l'actualitat internacional, PhotOn Festival exposa per primera vegada el treball de 5 fotoperiodistes i 5 periodistes de la Revista 5W que han treballat durant mesos en els principals punts d'eixida i arribada dels milions de refugiats que tracten de salvar la seua vida arribant a Europa.
 
La Revista 5W és una publicació d'informació internacional amb una aposta radical per la narració i la imatge, en web i en paper. En 2016 va eixir a la llum el seu primer número en paper, ‘Després de la guerra’, que féu la volta al món per a detenir-se en totes les dimensions de la postguerra. Des del seu naixement, 5W ha fet una cobertura extensa de la crisi dels refugiats, tant a nivell visual com escrit.

 
L'exposició, que s'obrirà al públic el dia 10 de març i romandrà fins al dia 8 de maig, inclou més de 100 fotografies a més de mapes i textos que analitzen l'arribada de refugiats a Europa travessant fronteres en 5 coordenades del Mediterrani: al nord, el camí per terra: trens, autobusos, caminades. Al sud, les platges líbies: centres de detenció, ports ficticis, l'eixida d'Àfrica. A l'est, les illes gregues: les roques, el salvavides, el risc immediat. A l'oest, la tanca de Melilla: el filat, les concertines, el metall. I en el centre, la immensitat del mar: la solitud, el blau unànime, el rescat desesperat entre Líbia i Itàlia.
 
NORD: El camí cap a Europa. Fotografia Olmo Calvo. Text de Mikel Ayestaran.
SUD: Els centres de detenció a Líbia. Fotografies de Ricard G. Vilanova. Text de Laura J. Encalle.
EST: L'illa de Lesbos. Fotografia Santi Palacios. Text d'Andrés Mourenza.
OEST: La tanca de Melilla. Fotografies Gianfranco Tripodo. Text de Nicolás Castellà.
CENTRE: Dignity I, rescat en el Mediterrani. Fotografies Anna Surinyach. Text d’Agus Morales.


PhotOn Festival tira endavant cada any gràcies al treball altruista d'un equip de professionals del fotoperiodisme, el periodisme i la comunicació que lluiten pel foment del fotoperiodisme com a eina fonamental per al canvi social. El festival organitza un circuit expositiu per rellevants espais culturals del centre de València com el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, el Mercat Central i inclou activitats com conferències, visites guiades i projeccions nocturnes.
 
En 2016, PhotOn manté la seua contínua evolució i acostament al públic i inclou en el seu circuit expositiu el Centre Cultural la Beneficència en la programació de la qual s'inclourà una de les exposicions del circuit oficial del festival.
 
La sisena edició de PhotOn Festival es duu a terme gràcies al patrocini de la Fundació la Canyada Blanch, el Centre Cultural la Nau, el Centre Cultural la Beneficència, Olleros Advocats, la Denominació d'Origen Utiel-Requena i amb la col·laboració de la Impremta CG, Ideal Room i Fujifilm.


 
next