Diari La Veu del País Valencià
Francesc Jover i l’Assemblea dels Pobles de la Mariola, premis Joan Valls 2016
RedactaVeu / Alcoi

Francesc Jover i l’Assemblea dels Pobles de la Mariola són els guardonats enguany amb el XXII Premi Joan Valls i Jordà per l’Ús i Promoció del Català que atorga l’Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà d’Alcoi. Els premiats rebran els seus guardons –una escultura obra d’Antoni Miró– en un acte públic que Amics de Joan Valls organitza per al dissabte 12 de març, a les 20.00 h., al Casal Ovidi Montllor de la ciutat, on també es presentarà el XXXIII Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d’Alcoi que ha estat concedit al poeta de Salt (el Gironés) Jaume Bosquet pel seu llibre Basses i pluja, publicat per l’Editorial Denes.

El jurat d’aquest 33è premi ha estat integrat per Manuel Bellver, Josep Mir, Josep Ribera, Francesc Rodrigo i Manel Rodríguez-Castelló. Al premi, en una xifra rècord, hi optaven 98 treballs procedents d’arreu dels Països Catalans.

L’escriptor de Cocentaina Francesc Jover va començar les seues activitats socials en ple franquisme, amb la fundació al seu poble de l’HOAC (Hermandad Obrera de Acción Católica). A principis de la dècada dels 70 mamprèn a través de Lo Rat Penat l’estudi del valencià, i en aquesta llengua comença a escriure ja articles en revistes locals. Als anys 90, quan ja feia temps que havia fixat la seua residència a València, col·labora en la revista Saó amb articles sobre oficis desapareguts. D’aquesta mateixa època són les seues col·laboracions a la revista Alberri del Centre d’Estudis Contestans i a Cocentaina El Comtat amb treballs d’investigació relacionats amb la cultura popular del país. També publicà articles al diari Ciudad de Alcoy i, ja més recentment, en el diari digital La Veu del País Valencià. En el camp de la toponímia urbana ha publicat, en 2002, el llibre Carrers de Cocentaina, un altre sobre la indústria de l’aigua titulat Els regs i la indústria hidràulica a Cocentaina, en col·laboració amb Juan Richart, en 2005. Juntament amb els estudis sobre toponímia i cultura popular, Jover s’ha dedicat en els darrers anys a investigar sobre diversos temes històrics en l’àmbit de la recuperació de la memòria històrica. Fruit d’aquesta dedicació són els llibres República, Guerra Civil i repressió franquista a Cocentaina (2008) o El Manco Calderon i el seu temps (2014).

L’Assemblea dels Pobles de la Mariola, per la seua banda, rep el Premi Joan Valls 2016 en l’apartat d’entitats. Tot i que de recent creació (agost de 2015), l’Assemblea ha desplegat ja una important tasca en la defensa del patrimoni natural i cultural dels valencians i, més concretament, de la Serra de Mariola i dels pobles que la conformen. En aquest sentit, ha organitzat tres aplecs consecutius, els anys 2013, 2014 i 2015, a Alfafara, Banyeres de Mariola i Agres, sota els lemes “Salvem les serres. Els incendis a la Serra de Mariola”, “Futur del patrimoni arquitectònic industrial” i “Escola rural, pobles vius”, respectivament. Integrada per quasi una vintena d’entitats de les comarques de l’Alcoià (Club d’Amics de la UNESCO, Casal Ovidi Montllor i Coordinadora pel Valencià), el Comtat i la Vall d’Albaida, Amics de Joan Valls i Jordà ha valorat especialment, a l’hora d’adjudicar-li el premi d’enguany, la defensa que l’entitat fa dels aspectes medioambientals i culturals del nostre territori a través de l’ús normal del valencià i el model organitzatiu que proposa, democràtic, de base plural i unitari.

Comparteix

Icona de pantalla completa