MSF: 14.000 refugiats atrapats en la frontera entre Grècia-Macedònia

"No som assassins, som humans", "no entenem per què no podem continuar el viatge i estem estancats ací", declaren. 34.000 persones romanen estancades a Grècia i sols hi ha 3.000 places d'acollida per a sol·licitants d'asil en el país
12 març 2016 01:00h
RedactaVeu / València

Metges Sense Fronteres ha explicat en un comunicat fet públic aquesta setmana que uns 14.000 refugiats, sol·licitants d'asil i immigrants es troben atrapats a Idomeni, en la frontera de Grècia amb l'Antigua República Iugoslava de Macedònia.

En una setmana, MSF ha realitzat més de 2.000 consultes mèdiques. Les principals patologies tractades són infeccions de les vies respiratòries i gastroenteritis, malalties relacionades amb les condicions d'higiene i d’habitatge, i amb les baixes temperatures imperants en la zona. Encara que les malalties més comunes que MSF està tractant en el camp d'Idomeni no han canviat en les últimes setmanes, els equips ja han observat un notable augment de la vulnerabilitat de les persones que busquen atenció mèdica. El número de xiquets menuts, de dones embarassades en les etapes finals de gestació, de persones amb discapacitats físiques o mentals greus, i de pacients amb malalties cròniques, han augmentat.

El passat cap de setmana, MSF va instal·lar dos noves sales de 240 metres quadrats i 20 tendes de 42 metres quadrats per augmentar la capacitat del refugi de camp. Dos més estan en construcció. No obstant això, centenars de persones continuen dormint a la intempèrie ja que la capacitat d'acollida actual encara no és suficient per a respondre a les dramàtiques necessitats. MSF ha distribuït més de 2.000 mantes, 35.000 menjars i al voltant de 1.500 kits d'higiene cada dia. Així mateix, els equips d’MSF han instal·lat nous punts d'aigua i banys químics.

 
Foto: Alex Yallop (MSF)
Ghr (35) de Síria. Foto: Alex Yallop (MSF).
 
"No som assassins, som humans.
Per favor, deixeu.nos anar"

 
 
Testimonis

“No som assassins, som humans. Per favor deixeu-nos anar. Fa dos anys, em van disparar franctiradors, vaig estar entre la vida i la mort. He passat per 16 operacions i tinc el fetge danyat. Mentre la meua família estava venint a l'hospital on estava, el franctirador disparà al cotxe d'ells i matà el meu amic. Ho he perdut tot en Síria, la meua vida, la meua salut, el meu cotxe. Vaig eixir de Síria fa dos mesos, volia començar una nova vida i millorar el meu estat de salut. A ningú li agrada deixar sa casa, el seu país. La setmana passada vaig rebre una telefonada, em van dir que el meu germà va rebre l'impacte d'un coet. Vaig intentar convèncer-lo que se n’anara, però ell va voler quedar-se a Síria.”


"Els meus fills continuen preguntant,
on està la casa nova?"


 
Foto: Alex Yallop (MSF)
Des de l'esquerre: Ihrahim (41) Piman (31), Helin (7), Ivan (9) i Samah (5) de Síria. Foto: Alex Yallop (MSF).
 
“Jo era un professor d'anglès. Hem estat en la carretera durant dos mesos i mai havíem pensat que ens trobaríem en aquesta horrible situació. Quan vam decidir deixar el nostre país no va ser fàcil. Vam haver de deixar les nostre famílies, els carrers on vam créixer, vam haver de deixar enrere bons records. I hui ens trobem en una xicoteta tenda de campanya, dormint al terra i esperant 30 minuts per poder anar al bany. Realment no entenem per què no podem continuar el viatge i estem estancats ací. Quan vam deixar la nostra ciutat els meus fills volien agafar les seues joguines i llibres amb ells, jo els vaig dir que no es preocuparen. Tindrem noves joguines en la nostra casa nova. Ells continuen preguntant, on està la casa nova?”

Foto: Alex Yallop (MSF)
Gran tenda facilitada per MSF en el camp d'Idomeni. Foto: Alex Yallop (MSF).
 
3.000 places per a 34.000 persones sense refugi
 
Al voltant de 34.000 persones romanen estancades a Grècia. En l'actualitat, sols hi ha 3.000 places d'acollida per a sol·licitants d'asil en el país. La resta d'instal·lacions (amb una capacitat de 20.000 places) són, fonamentalment, refugis temporals que no estan equipats per a estances de llarga durada. Tots han arribat a la seua capacitat total.

En els sis primers dies de març han arribat més de 8.700 persones a les illes gregues, el que es tradueix en una mitjana de més de 1.400 arribades al dia.

Segons ACNUR, les dones i els xiquets representen el 62% de les arribades. Més de 20 persones moriren durant el cap de setmana tractant d'arribar a les illes gregues. Això eleva a més de 340 el número de persones que han mort en el mar Egeu des que ha començat l'any.

Foto: Alex Yallop (MSF)
Fent cua per a poder menjar al camp d'Idomeni. Foto: Alex Yallop (MSF).
 
 
MSF està gastant actualment 50.000 euros al dia en Idomeni en el proveïment de refugi, sacs de dormir, tendes de campanya i assistència bàsica. En pocs dies han incrementat la capacitat del camp de 1.500 a més de 4.000 places.

Logo La Veu

next