Diari La Veu del País Valencià
El cooperativisme es reivindica com a model per a la recuperació econòmica
RedactaVeu / València

“El model cooperatiu és sostenible, compromès i exemplar i ha de tenir un paper protagonista en la recuperació econòmica. No és tan important si es creen més o menys cooperatives, sinó que fomentem el poder d’atracció del cooperativisme, perquè el funcionament general de l’economia s’aproxime a la manera de fer cooperativa, es cride com es cride. Aquesta serà la mesura del nostre èxit”

Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives del País Valencià, ha realitzat aquestes declaracions en l’acte de lliurament, aquest dimecres, dels XI Premis Pepe Miquel del Cooperativisme Valencià.

Aquest mateix missatge ha sigut reforçat en les intervencions de Joan Ribó i Rafael Climent. L’alcalde de València ha destacat que “les cooperatives actuen com a motors de creixement econòmic en la nostra societat” i “són vehicles per a la promoció del treball decent i unes condicions de vida millors”.

Per la seua banda, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, s’ha mostrat també convençut que “el foment del cooperativisme és una opció sòlida per a eixir del delicat moment social que estem vivint els valencians i valencianes”. Climent també ha destacat que “les cooperatives són una peça fonamental de la nostra economia” i que “des del minut zero de la formació del Govern valencià, vam tenir clar que el cooperativisme havia de tenir un espai propi per al seu desenvolupament, creixement i reflexió”.

Villaescusa ha destacat també el lideratge de les universitats valencianes en la recerca i transferència de coneixement en matèria d’economia social, assenyalant que “els nostres investigadors han elevat el cooperativisme a la categoria d’objecte acadèmic de primer nivell, atraient cap a ell nous investigadors i preocupant-se de mantenir un contacte permanent amb la realitat empresarial cooperativa”.

Finalment, davant una nodrida representació d’agents socioeconòmics i alts càrrecs de l’Administració autonòmica, el president de la Confederació ha recordat que el cooperativisme aspira a participar amb veu pròpia en el diàleg social. “Les cooperatives sempre conjuguem en plural: no podem ni volem actuar en solitari. La nostra voluntat és treballar conjuntament amb els altres agents socials per a afavorir el progrés de la Comunitat. Creiem en una participació institucional plural, pacífica, ordenada i constructiva”. I, a continuació, ha recalcat que la Confederació continuarà treballant per a aconseguir aquest objectiu.

Joan Julià i Elvira Graullera

Enguany, els Premis Pepe Miquel han reconegut la trajectòria de Juan Juliá Igual, catedràtic d’Economia Agroalimentària i exrector de la Universitat Politècnica de València, per la seua contribució a la divulgació científica i dignificació del cooperativisme, així com per una trajectòria investigadora i docent en la qual ha prevalgut sempre el servei a la societat i, en concret, al cooperativisme agroalimentari, com a expressió exemplar del que ha de ser la col·laboració entre la universitat i les empreses del seu entorn.

Juan Juliá s’ha mostrat feliç de rebre el premi Pepe Miquel, “un guardó que porta el nom d’un gran i admirat amic”, i ha donat les gràcies a la seua família, a les institucions polítiques amb les quals ha treballat, a la Universitat de València, a la Universitat Politècnica de València i a les cooperatives agràries.

En la categoria de Comunicació Responsable, l’XI Premi Pepe Miquel ha recaigut en la periodista Elvira Graullera, responsable de la delegació d’Europa Press al PV, pel seu rigor periodístic i professionalitat, així com pel seu compromís amb els aspectes ètics de la comunicació. Aquest premi també és un reconeixement al paper de les agències de notícies com a complement al treball desenvolupat pels mitjans de comunicació en la difusió dels missatges de la societat civil, destacant-se especialment el servei d’Europa Press sobre notícies relacionades amb la Responsabilitat Social Corporativa.

Durant la seua intervenció, Graullera ha destacat que les cooperatives ofereixen un model que convida a la transparència i que s’albira com una bona alternativa per als periodistes compromesos amb la societat, que volen explicar la realitat amb notícies veraces i de qualitat”.

Els Premis Pepe Miquel s’atorguen des de 2005 com a reconeixement públic del cooperativisme valencià a aquelles persones i entitats que contribueixen de manera més destacada a l’avanç social i econòmic d’aquest sector empresarial.

Comparteix

Icona de pantalla completa