CCOO PV manifesta el seu rebuig a la política de la UE davant la crisi de refugiats

L'acord entre la UE i Turquia tracta les persones refugiades com a moneda de canvi i vulnera tots els tractats internacionals sobre drets humans
9 març 2016 01:00h
RedactaVeu / València

Comissions Obreres del País Valencià se suma a les denúncies de diferents organitzacions internacionals alertant de les conseqüències del preacord aconseguit entre la Unió Europea i el govern turc. El sindicat considera l'esmentat acord “un delirant i cruel disbarat” que inclou devolucions de persones refugiades a Turquia, la qual cosa vulnera greument la normativa europea i internacional. Segons el parer de l'organització, l'absència de voluntat política bloqueja la capacitat de resposta europea.

A més, continuen explicant que el compliment d'aquest acord violaria el principi de no-devolució de la Convenció de Ginebra, que garanteix la no-expulsió de les persones a un país on la seua vida córrega perill.

Segons denuncia CCOO PV, la Unió Europea estaria compensant econòmicament Turquia sense cap mecanisme de control o amb l'eliminació del requisit de visat per a la ciutadania turca a Europa a partir de juny. En virtut d'aquesta compensació, Turquia acceptaria actuar com gendarme i convertir-se, al costat de Grècia, en un gran camp de persones refugiades.

Per tot açò, Comissions Obreres condemna que les autoritats europees pretenguen saltar-se impunement la normativa que protegeix als demandants de refugi, avenint-se a considerar fal·laçment a Turquia com un “país segur”. Resulta vergonyós l'oblit interessat de la UE del reiterat incompliment de drets fonamentals, tant de persones que fugen com de la població treballadora o, fins i tot, de l'extermini del poble kurd perpetrat pel govern turc.

A més, amb l'excusa de “combatre l'activitat de les màfies” es vulnera la protecció de les persones demandants d'asil, assimilant-les com a “immigrants econòmics” considerats “il·legals”. Organitzacions com CEAR recorden que les expulsions col·lectives són contràries al dret internacional, que l'avaluació d'una sol·licitud d'asil ha de ser individual i, a més, no pot estar basada exclusivament en la nacionalitat, ja que seria discriminatori.

“És una ignomínia que les autoritats europees, triades democràticament, no assumisquen la seua responsabilitat d'acollir i oferir vies segures a les persones que fugen del terror i que dediquen tots els esforços a allunyar-les d'unes fronteres cada vegada més infranquejables”, segons CCOO PV.

Filippo Grandi, alt comissari de l'ONU per als refugiats, en la seua intervenció davant el Parlament Europeu, assegurava estar “profundament” preocupat perquè l'acord “implique la devolució indiscriminada de persones d'un país a un altre sense detallar les garanties de protecció de persones refugiades que estableix el dret internacional”.

Davant aquesta falta de sensibilitat i d'acord amb la resolució d'aquest dimarts de la confederació estatal, CCOO PV espera que el Consell Europeu no ratifique aquest preacord il·lícit, inhumà i indecent.

Logo La Veu
 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next