‘Volem unes falles sense sang’

Aquest cap de setmana tindran lloc a València dues protestes convocades per AnimaNaturalis en defensa d’unes festes falleres “lliures de crueltat animal”
9 març 2016 01:00h
Imatge d'una anterior protesta celebrada al cap i casal.
L. Part / València
 
L’oficina d’AnimaNaturalis València ha convocat “totes les persones que vulguen unes festes lliures de crueltat animal” a unir forces en dues protestes que es duran a terme durant les festes falleres del 2016, amb motiu del començament de la fira taurina.
 
Segons els organitzadors, els quals han redactat una nota informativa en afandeplan.com,  “toca reunir-se per a cridar que ja n’hi ha prou!”, ja que “que València es vista de festa no és excusa per a maltractar a ningú”.

Les delegades de l'entitat convocant -Andrea Domingo i Carmen Moll- consideren que les Falles són un reclam cultural “i no hi hauria de tindre cabuda la tortura d’un centenar de bous, jònecs i vaquetes per a la diversió d’una minoria de la població”. L’ambient festiu, la llum, la música i el soroll “topeta de cara amb el patiment que ix de la plaça de bous eixos dies”, asseguren. 

Dissabte 12, protesta 'negra' amb caretes en senyal de dol
 
El dissabte 12 de març, a les 12 hores i en la plaça de l'Ajuntament, tindrà lloc la primera protesta. Està previst que més d’un centenar d’activistes, vestits completament de negre en senyal de dol pels bous morts durant les festes, sostinguen un full que mostra la meitat del rostre d’un bou i que es fondrà amb mig rostre de l’activista. Meitat bou, meitat persona, però un mateix dolor.
 

 
“D’eixa manera, volem posar cara a cada bou. Volem simbolitzar que ens unim a ells, que en som un, que els representem. El seu patiment és també el nostre. No volem que tanta mort passe desapercebuda i caiga en l’oblit”. L'objectiu és que “la gent entenga que pateixen de veres, que són animals que no volen morir, que tenen por i que lluiten desesperats per la seua vida com ho faríem cadascun de nosaltres”, expliquen.
 
Diumenge 13, nuets i coberts de sang
 
A l’endemà, el diumenge 13 de març, la protesta serà diferent i més reduïda. Així, a les 11 hores, una vintena de participants representaran “eixa gran quantitat de fallers i falleres que volen gaudir plenament de la seua festa i que no volen que vaja lligada a la tortura”. Les xiques lluiran monyos i pintes i els xics portaran al cap mocador faller i tots aniran amb espardenyes. Segons han explicat Andrea i Carmen, els participants es quedaran mig nuets, coberts de sang i sostindran un cartell amb la seua petició: “Volem unes Falles sense sang”, “eixa sang –subratllen- que taca tot el valor artístic de la festa”.
 
AnimaNaturalis València ha fet una crida a totes les persones que vulguen participar en les protestes perquè es posen en contacte per correu electrònic (valencia@animanaturalis.com), ja que “necessitem ser-ne molts perquè la nostra veu arribe lluny, perquè se senta forta i clara”.


 
next