Riba-roja ofereix versions civils per al bateig, confirmació, matrimoni i funeral religiós

El consistori ha manifestat que el seu objectiu és “el d'augmentar els drets civils dels habitants i donar resposta a l'incipient augment de la demanda d'aquest tipus de celebracions per part dels veïns”
10 març 2016 01:00h
RedactaVeu / EP / Riba-roja de Túria

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria (el Camp de Túria) ha aprovat un reglament que regula la celebració de batejos i funerals civils en la localitat amb l'objectiu “d'augmentar els drets civils dels habitants i donar resposta a l'incipient augment de la demanda d'aquest tipus de celebracions per part dels veïns”.

La proposta va tirar endavant amb els vots a favor de l'equip de govern format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida i també de Ciutadans, mentre que el PP i Riba-roja Podem van votar en contra, segons ha informat el consistori en un comunicat.

La resolució plenària comprèn els quatre tipus de cerimònies civils que es podran celebrar a partir d'ara en les dependències municipals: naixement, compromís ciutadà, la cerimònia del matrimoni civil i el comiat civil. Totes aquestes celebracions tindran lloc en els locals públics habilitats per a açò: el saló de plens, el castell de Riba-roja de Túria i “qualsevol altre espai municipal contingut en la corresponent ordenança que regula aquest tipus d'actes”, ha afegit.

Naixement

El primer dels actes està destinat als naixements com a “benvinguda a la comunitat d'un nou ciutadà amb plenitud de drets i les correlatives obligacions amb la pròpia comunitat a la qual es pertany i l'assumpció pels seus pares o tutors del seu compromís en la formació i en el compliment dels valors cívics”. Els requisits per a optar a aquest acolliment ciutadà són estar empadronat en Riba-roja de Túria i ser menor de 18 anys.

Compromís ciutadà

La següent cerimònia civil regula el “compromís ciutadà” com a “exteriorització pública i renovació per part del ciutadà major d'edat del compromís efectuat pels seus pares en l'acte d'acolliment ciutadà, de participar i contribuir i potenciar les bones pràctiques ciutadanes i en els valors de l'ètica civil, com a sentiment de pertinença, valors locals, humanitat, dignitat, llibertat, igualtat, solidaritat, tolerància, participació, democràcia i pau”. Els requisits són ser veí de Riba-roja de Túria i ser major de 18 anys.

Matrimoni civil

Les cerimònies de matrimoni civil també es regulen en el reglament aprovat pel ple com a fase “prèvia a la tramitació i obtenció davant el jutjat de l'autorització necessària i la delegació en alcaldia per a la celebració de l'acte". Per a açò, els que contrauen matrimoni hauran d'aportar en l'Ajuntament una autorització del jutjat amb l'expedient matrimonial i el document com a veí del municipi.

Com a complement als matrimonis civils s'han disposat altres supòsits de celebracions com la renovació del compromís matrimonial “amb motiu d'aniversaris de cerimònies de matrimonis per a la renovació del seu compromís i constància en la societat”.

Comiat civil

També està prevista una cerimònia civil per a les defuncions, denominada “comiat civil”, com a exemple d'“exteriorització pública del comiat d'un ciutadà de la comunitat a la qual pertany ja des del seu naixement o bé en el moment de la seua defunció i per a honrar el seu record”. Aquest acte podrà ser realitzat de forma pública o a porta tancada, en funció de la petició dels familiars del mort. L'únic requisit per a optar per aquesta celebració és ser veí de Riba-roja de Túria.

La Veu del País Valencià

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next