Diari La Veu del País Valencià
Vicent Soler: ‘Cal posar damunt de la taula tot el pastís de recursos, també els de l’Estat’

RedactaVeu / València.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que “és necessari posar damunt de la taula tot el pastís de recursos públics, també els de l’Estat, a l’hora de dissenyar un nou model de finançament autonòmic”.

“No es tracta de confrontar amb ningú, però els valencians han d’alçar la veu. Hem de deixar de ser invisibles. Som cinc milions de valencians, més que suecs, islandesos o irlandesos, però històricament no pintem res”, ha explicat Vicent Soler.

El conseller d’Hisenda ha realitzat aquestes declaracions durant la seua intervenció en la conferència-col·loqui ‘El finançament públic a debat. Models’, que ha tingut lloc dins de les activitats del certamen Forinvest. En la conferència han participat també el president de CIERVAL i Fira València, José Vicente González, el director d’investigació de l’IVIE i catedràtic de la Universitat de València, Francisco Pérez, i el portaveu autonòmic i del grup municipal de Ciutadans a València, Fernando Giner.

En el transcurs de la xarrada, Vicent Soler ha assenyalat que el País Valencià ha estat infrafinançat històricament. “Han vingut pocs diners, i el pocs que han vingut s’han malgastat en Fórmules 1, 2, 3, 4…, mentre els xiquets estudiaven en barracons. No podem oblidar que amb els diners de tots cal ser clar, transparent i honrat, i quan els diners que arriben són pocs, encara més”, ha assenyalat.

El conseller d’Hisenda ha explicat que els ingressos que arriben, el Consell els destina quasi íntegrament a Sanitat i Educació, de manera que no queda amb prou faenes marge per a dur a terme altres polítiques que també són molt necessàries, com les relatives a impulsar el canvi de model productiu.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que és necessari diferenciar entre el peremptori (els serveis públics fonamentals) i el necessari (impulsar el canvi de model productiu), tenint en compte que tots dos objectius han de ser possibles.

“Des del Consell hem de donar suport a les pimes, que conformen prop del 90% del nostre teixit productiu, i als autònoms, destinant fons públics a impulsar el canvi d’estratègia competitiva que els permeta seguir tenint un buit en els mercats”, ha assenyalat Vicent Soler.

El CPFF, un “paperot”

El conseller d’Hisenda s’ha referit també al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) al qual ha qualificat de “paperot, perquè el ministre d’Hisenda n’és jutge i part”.

“En el marc d’aquest fòrum el Ministeri fixa un sostre de dèficit per a l’Estat, i un altre per a les comunitats autònomes que és més exigent, i açò ho decideix unilateralment el Ministeri sense atendre les protestes que van realitzar nou autonomies en el CPFF”, ha indicat.

Vicent Soler ha destacat la “injustícia” d’aquesta situació perquè la despesa que suporten les comunitats és molt major, ja que són elles les que atenen la sanitat, l’educació i el benestar social, i aquestes circumstàncies no són adaptables a la situació econòmica. “Les competències bàsiques no poden mai estar lligades al cicle fiscal”, ha assenyalat el conseller.

Comparteix

Icona de pantalla completa