Marzà destaca l'aposta de la Generalitat perquè les Falles siguen Patrimoni de la Humanitat

El conseller ha presidit l'acte de lliurament dels premis als Llibrets de Falles 2016, celebrat al monestir de Sant Miquel dels Reis
11 març 2016 01:00h
RedactaVeu / València

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presidit aquest divendres el lliurament dels premis de la Generalitat a la promoció de l'ús del valencià en els Llibrets de Falles 2016, un acte en què han participat més de 400 representants de les 60 comissions premiades, així com alcaldes, regidors i membres de les juntes locals falleres dels 17 municipis que compten amb comissions guardonades.

A l'acte també han assistit la fallera major de València, Alicia Moreno, i la seua cort d'honor, així com els directors generals de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano; de Política Educativa, Jaume Fullana; de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Marina Sánchez, i el subsecretari de la Conselleria, Josep Joan Vidal. A més, s'ha comptat amb l'actuació del referent de la música tradicional valenciana Pep Gimeno “Botifarra”.

En el transcurs del lliurament dels premis, Marzà ha destacat el compromís del Consell per la defensa del patrimoni cultural i la recuperació del valencià. En aquest sentit, el conseller ha destacat que el Govern valencià “està compromès a potenciar l'ús del valencià en tots els àmbits de la societat i a posar en valor totes les expressions de la cultura popular, com és el cas de les Falles, que constitueixen una de les expressions culturals populars més importants dels valencians que parlen i viuen en valencià”.

“Per aquest motiu, des de la Generalitat hem recolzat i impulsat la candidatura presentada a la UNESCO per a declarar la festa Patrimoni Immaterial de la Humanitat, ja que aquesta declaració també suposa considerar Patrimoni de la Humanitat els Llibrets de Falles, que tenen com a idioma el valencià”, ha manifestat Marzà.

Durant la seua intervenció, el conseller també s'ha referit als Llibrets de Falles com “una eina per a donar a conèixer la literatura popular en valencià, com la literatura satírica valenciana, així com un espai en què fan incursions alguns dels nostres literats: Josep Bernat i Baldoví, Carles Salvador, Vicent Andrés Estellés, Joan Carpintero, Carmelina Sánchez Cutillas, etc.”.

Així mateix, el conseller s'ha referit a l'evolució experimentada pels Llibrets “fins a convertir-se alguns d’aquests en verdaderes obres d'art i, pel que fa a la seua edició, en autèntics llibres de col·leccionista”. Cal destacar que el més antic que es conserva data de 1855, del regnat d’Isabel II. Amb el temps, els fulls solts que explicaven la falla van començar a imprimir-se com un quadern; d’aquesta manera naix el Llibret de Falla, terme que apareix en 1890.

Finalment, Marzà ha recordat que “la festa de les Falles s'ha estès per la nostra geografia de forma àmplia, atès que podem trobar Falles des de Benicarló fins a Benidorm, que compten amb més de 900 comissions falleres, així com per l'estranger, ja que al voltant de 30 centres de valencians a Europa i a Amèrica celebren les Falles”.
 
Premis Llibrets Fallers
Lliurament dels premis als Llibrets de Falles 2016. Foto: GVA.

Premis 2016

Cal recordar que en la convocatòria d'enguany han participat 118 comissions falleres de distints municipis del País Valencià i s'han concedit un total de 60 guardons, els imports dels quals oscil·len entre els 3.500 euros del primer premi i els 300 euros que reben els últims 15 premiats.

El primer premi de la present edició ha recaigut en la falla Plaça La Malva d’Alzira, el segon premi ha sigut per a la Falla Penya El Mocador i, el tercer, l’ha obtingut l'Associació Cultural Fallera Na Jordana.

Aquest concurs ha anat adquirint amb el temps un gran prestigi i presència dins del món faller des que van començar a atorgar-se en 1993. Els 60 premis estan dotats amb un total de 43.250 euros, la qual cosa suposa haver augmentat la quantia total en un 43% respecte de les ajudes concedides el passat any.

Així mateix, també s'incrementen les quanties de cadascun dels guardons, que en el cas del primer premi augmenta un 75%, concedint-se enguany 3.500 euros, i el segon premi es duplica, concedint-se enguany 3.000 euros, enfront dels 1.500 de l'any passat. En el cas del tercer premi, enguany està dotat de 2.500 euros, és a dir, un 150% més que l'any passat, mentre que el quart i cinquè premis augmenten també un 122% i un 90%, respectivament. A més, la Conselleria concedeix 5 premis de 1.000 euros, cinc premis de 800 euros, cinc de 700 euros, cinc de 600 euros, cinc més de 500, cinc de 350 euros i 15 de 300 euros.

El jurat que ha valorat els treballs presentats ha destacat l'excel·lent qualitat dels llibrets presentats, així com la gran diversitat d'estil, la presentació, la creativitat i l'originalitat. Així mateix, cal destacar que s'ha tingut en compte en la valoració dels treballs la qualitat de l'edició, els continguts literaris, la difusió dels llibrets i la publicitat en valencià.

La convocatòria d'aquests guardons s'emmarca dins de l'aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, que té entre els seus objectius el foment per part de la Generalitat de les manifestacions culturals de la Comunitat, especialment aquells que utilitzen el valencià.

La Veu del País Valencià

Descargas

next