Diari La Veu del País Valencià
L’expulsió d’alcaldes de la Ribera del ple de Les Corts acaba en brega
EFE-RedactaVeu / València

A l’inici del debat d’una moció del PSPV-PSOE sobre depuració d’aigües residuals, el socialista Francesc Signes ha saludat els alcaldes i edils de la Ribera, que estaven en la tribuna “demanant justícia” i aigua potable per a la seua comarca davant “la ineficàcia i ineptitud del Consell”, que durant vint anys “no ha fet res” per solucionar la contaminació per nitrats.

Els alcaldes i regidors s’han alçat en eixe moment i han mostrat uns cartells amb el lema “Som vida, som aigua. Aigua per a la Ribera”, cosa que ha portat el vicepresident de Les Corts, Alejandro Font de Mora, a demanar el seu desallotjament, perquè el reglament prohibeix fer cap tipus de manifestació des de la tribuna.

Signes ha protestat, perquè altres vegades s’ha fet el mateix i no s’ha desallotjat ningú, mentre diputats del PP feien palmes des del seu escó i corejaven el lema “aigua per a tots” i l’oposició mostrava la seua protesta.

Font de Mora ha demanat que tots els grups feren un esforç per mantenir l’ordre, seguir un debat democràtic i no semblar-se a cambres “d’altres països”. A més ha acusat el diputat socialista Josep Moreno de cridar “pocavergonyes” a uns diputats, per la qual cosa l’ha cridat a l’ordre i li ha demanat que retirara les seues paraules.

Francesc Signes al ple de Les Corts

Jordi Mayor, portaveu socialista en l’Ajuntament de Cullera ha assegurat que l’expulsió dels alcaldes i portaveus socialistes de la comarca de la Ribera representa “el menyspreu a tots els habitants de la Ribera i cap al dret bàsic a beure aigua de l’aixeta”.

Davant açò, ha advertit que els ciutadans “sabrem donar-li resposta amb contundència” i ha avançat que han demanat una reunió amb el president Fabra al més prompte possible.

>

>

“La potabilitzadora de La Garrofera no estarà finalitzada abans que acabe l’any”

Pel que fa a la potabilitzadora de la Garroera, els regidors de Compromís per Alzira, Diego Gómez, Adelaida Pau i Paco Gimeno, visitaren divendres passat l’estat de les obres i han constatat que, al ritme que van, segurament els terminis que diu el Conseller Císcar no es compliran. Segons Diego Gómez, portaveu del grup municipal Compromís per Alzira, “estem davant un nou incompliment de la Generalitat i ja són més de 20 anys que els alzirenys i alzirenyes conviuen amb els nitrats i ara, amb els pesticides”.

El març de 2011, l’aleshores conseller de Medi Ambient, Juan Cotino, i l’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, van col·locar la primera pedra de la potabilitzadora a La Garrofera d’Alzira. En aquell moment, el Sr. Cotino, en declaracions a la premsa, va anunciar que les obres començaven de seguida i s’acabaria així amb un problema històric que tenia la Ribera. L’alcaldessa d’Alzira també assenyalava que eixa primera pedra significava donar una solució “històrica per als nostres veïns”.

Fa un mes aproximadament, el vicepresident del Consell, José Císcar, garantitzava que la planta potabilitzadora que està construint-se a Alzira entrarà en funcionament abans d’acabar l’any. En aquell primer moment es parlava d’un termini d’execució de 18 mesos. Com es pot comptabilitzar, han passat més de dos anys, és a dir 25 mesos. Això sí que és històric.

Compromís per Alzira considera que la instal·lació dels filtres de carboni actiu és una sol·lució immediata però el problema de l’aigua continuarà latent pels nitrats. Per això Diego Gómez insisteix, “exigim a la Generalitat Valenciana la finalització, de manera urgent i prioritària, de les conduccions d’aigua i la posada en funcionament de la Potabilitzadora de La Garrofera per tal de garantir el subministrament d’aigua potable de superfície de qualitat a Alzira”.

Estat de les obres de la potabilitzadora de la Garrofera

Comparteix

Icona de pantalla completa