Diari La Veu del País Valencià
Ximo Rovira: ‘Ràdio 9 funcionava raonablement bé’

Sergi Tarín / València.

Soldat de campanya bregat en mil batalles (sempre sota les ordres de les jerarquies), Ximo Rovira trobà en els últims anys de vida de l’ens públic una destinació còmoda on reposar múscul i benevolència. Al 2011, i fins al tancament, al desembre de 2013, dirigí i presentà “Bon matí”, el magazine matinal de Ràdio 9. “Les coses es feien raonablement bé”, defensà este divendres a la comissió parlamentària per impulsar una nova Radiotelevisió Valenciana (RTVV).

De fet, el popular presentador coincidí aquells anys amb Nuria Romeral, una de les inductores de l’espiral del silenci de Francesc Camps després de la imputació per Gürtel. Romeral fou directora, a dit, de la ràdio i acabà als tribunals pel forat de 1.300 milions a RTVV. En aquell temps, Juanjo Braulio dirigia els informatius de l’emissora i tensava els cordons sanitaris del PP enfront les causes per corrupció, entre d’elles hi ha tractament de l’accident del metro del 3 de juliol de 2006. Precisament l’associació de víctimes ha aconseguit este divendres que Braulio renuncie com a vocal del Consell Consultiu de RTVV a proposta del PP per tindre “l’expedient tacat per la manipulació”, tal i com ha criticat en un vídeo Beatriz Garrote, una de les referències de l’entitat.

“No canviaria molt de la ràdio”, ja que es barrejava “informació i entreteniment de manera molt rigorosa”, prosseguí Rovira després de fer uns segons de silenci amb el cap mirant a terra: “La recorde i m’emocione”. Unes declaracions que no acabaren d’agradar a alguns parlamentaris. Antonio Montiel, de Podem, li esmentà els anys com a referent i precursor de la televisió-fem a “Tómbola”, del qual este diumenge es complirà el 19 aniversari de la primera emissió. Aquell espai impulsà el predomini de la premsa rosa més barroera, procaç i amb més buidor cultural. Tot ben regat amb diners públics i explotat fins al paroxisme. Tanta aplegà a ser la brutícia que Canal Sur i Telemadrid el retiraren el 1999 i el 2001 respectivament. Canal 9, en canvi, el mantingué en antena fins al novembre de 2004.

“Tinc l’esquena ampla”, es defensà Rovira de les crítiques per la televisió feta fira. “Eren els anys 90, uns altres temps, Antena 3 i Tele 5 estaven començant i RTVV tenia un 20% d’audiència i volia competir. Per què es feia? El director general ho volia, hi havia una productora disposada i era negoci”, justificà Rovira, qui també reivindicà “32 anys de freelance, amb experiències diverses, fent programes junt a Núria Roca, Rosa Maria Sardà o Rosanna Pastor”.

Amb tot, Rovira, actualment a Levante TV, proposà no fer contractes amplis amb la FORTA, apostar per uns informatius d’elaboració pròpia i uns programes d’entreteniment externalitzats, però sense concurs públic “per evitar ofertes econòmiques mínimes, moltes vegades per baix del preu de mercat i que fomenten la precarietat i el monocultiu d’empreses de fora”. Alhora reivindicà que les futures ràdio i televisió siguen “cent per cent en valencià” i avançà algunes idees com l’elaboració d’un espai patrocinat per Pollos Planes on Pep Gimeno, el Botifarra, viatge pel País Valencià a l’estil de José María Labordeta a “Un país en la mochila” així com també un programa d’esmorzars semblant a “Trau la llengua” i “El poble del costat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa