Diari La Veu del País Valencià
La ciutadania de València marca amb el seu vot el model de ciutat que vol

RedactaVeu / València

Un total de 104 projectes repartits entre tots els districtes de la ciutat i decidits directament per la ciutadania en votació oberta. Aquests són els resultats de la consulta ciutadana que ha arbitrat l’Ajuntament a través de la Regidoria de Participació i Innovació Democràtica i que ha permès que els veïns i les veïnes de València hagen pogut decidir de manera directa les inversions que s’han de realitzar per un valor total de 7 milions d’euros (el 10 % del capítol d’inversions dels pressupostos municipals per al 2016).

El regidor de Drets i Participació i Innovació Democràtica, Jordi Peris, ha informat sobre la votació i els projectes triats. En la seua majoria, es tracta d’actuacions de millora de la mobilitat, habilitació de jardins i zones verdes i, en general, accions d’adequació dels espais urbans per a l’ús i gaudi per part de la ciutadania. També s’han votat i triat algunes reivindicacions veïnals històriques, com és el cas, entre altres, de l’actuació sobre el solar d’ampliació del Col·legi d’Educació Infantil i Primària (CEIP) Max Aub, llargament reclamada pel veïnat.

6.356 participants

La consulta ha registrat una participació de 6.356 persones, que han emès un total de 10.673 vots. Això suposa que ha participat en la iniciativa l’1 % del cens elaborat (no del total de la població, tal com ha matisat l’edil), la qual cosa, a pesar de parèixer un resultat exigu, està en la línia de participació d’experiències semblants realitzades en ciutats de grandària i característiques equivalents a les de València.

Jordi Peris ha reconegut que l’equip de govern “aspira a més en futures convocatòries”, però s’ha mostrat “raonablement satisfet” per aquestos resultats aconseguits en aquesta primera consulta que s’efectua a València.

El cas de Sevillla

De fet, Peris ha oferit les dades de participació en iniciatives com aquesta, per exemple a la ciutat de Sevilla, la primera edició va aconseguir un 0,4 % de participació. “Aquest 1 % de València, que quintuplica la mitjana de procediments semblants”, ha afirmat, “és un bon punt de partida des del qual treballarem per a incrementar la participació”.

Els districtes que han registrat més participació són els dels Poblats del Nord, Jesús i Patraix i els que menys, el Pla del Real, Benicalap i Campanar. El regidor ha detallat els projectes triats pels ciutadans en cada barri, la tramitació dels quals es posa en marxa de manera immediata: es remetran a les regidories corresponents, per a procedir al seu estudi en detall, redacció de projecte i licitació.

“La democracia no és votar només cada 4 anys”

Jordi Peris ha assegurat que el tipus de propostes triades per veïns i veïnes “reflecteixen l’interès de la ciutadania en un model de ciutat que està molt alineat amb el que es pretén impulsar des de l’equip de govern, tant en el procediment participatiu com en el contingut dels projectes triats, que s’orienten majoritàriament cap a les àrees de mobilitat i de parcs i jardins”.

“La democràcia no és només votar una vegada cada quatre anys”, ha conclòs l’edil, “i per això volem obrir portes a la participació dels ciutadans i les ciutadanes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa