'Per la constitució d’un Consell de l’Espai de Comunicació en Català’

Intersindical i PxL demanen hora per a tractar en cada part del territori de llengua catalana la creació d'un organisme amb competències dels governs valencià, català i de les Illes per a l'establiment de polítiques comunicatives compartides d’audiovisual

Leo Part / València

Intersindical Valenciana ha fet públic aquest dissabte, dia 12 de març, un comunicat -‘Per la constitució d’un Consell de l’Espai de Comunicació en Català’- en el qual anuncia que, després de l’acord adoptat a Palma el passat desembre per tal de constituir aquest organisme, s’ha decidit, a cada part del territori i en col·laboració amb la plataforma d’Enllaçats per la Llengua, “demanar hora per a parlar amb els governs de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat del País Valencià i el Govern de les Illes Balears” per tal de posar en marxa aquesta proposta.

En la mateixa nota de premsa s’explica sobre aquesta proposta del professor Josep Gifreu i de la resta de membres participants a la Jornada Espai de Comunicació en Català -celebrada a ciutat de Mallorca el 18 i 19 de desembre de 2015- que “caldria treballar políticament per la institucionalització de l'espai de comunicació en català creant un consell que passés a ser la instància central de la institucionalització d'aquest espai i que fos capaç de donar resposta a les actuals exigències dels ecosistemes comunicatiu, cultural i lingüístic”.

Polítiques de comunicació compartides d'audiovisuals i multimèdia

En aquest sentit, en el comunicat d’Intersindical es proposa la creació d'aquest organisme “estable” i “amb competències delegades” per part dels governs de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat del País Valencià i el Govern de les Illes Balears, en una primera fase, i dels Governs d’Aragó, d’Andorra i dels estats dels quals depenen L’Alguer i Catalunya Nord, en una segona fase, “per a l'establiment de polítiques de comunicació compartides i la supervisió de línies d'actuació en àmbits estratègics i comuns relatius als mitjans de comunicació i a la producció, disponibilitat i circulació de continguts, sobretot audiovisuals i multimèdia”.

Governs favorables a la reciprocitat de ràdios i TV públiques en català

Segons s’explica en el comunicat, els nous governs del País Valencià i de les Illes Balears constituïts després de les eleccions de maig de 2015, així com el Govern de la Generalitat de Catalunya, “s’han mostrat favorables a la reciprocitat de les emissions de les ràdios i televisions públiques que utilitzen la llengua catalana”.

D’altra banda, també es recorda que “la gran transformació cultural i comunicativa derivada de l’era digital i de l’Internet global planteja nous reptes en un context altament competitiu en els fronts combinats de llengua, comunicació i cultura, cosa que exigeix més que mai mancomunar poders, imaginació i recursos”.

Objectius generals del Consell de l’ECC

Intersindical Valenciana considera que aquest Consell de l’espai de comunicació en català’  hauria de vetllar per la construcció i potenciació d'un espai unitari i politípic, “és a dir, compartit i alhora divers, de la comunicació en català tant per al territori com per al ciberespai”.

Finalment, apunta que els objectius generals d’aquest Consell “podrien concretar-se” en els següents:

1. La presència hegemònica de la llengua en l'ecosistema de la comunicació disponible per a la catalanofonia.
2. La inclusió de tots els actors i interlocutors de la catalanofonia, independentment del lloc d'origen o de residència o de la seua adscripció a una ideologia o a una particular comunitat política.
3. L'exigència de qualitat en els béns i serveis de comunicació en català.
4. L'adopció de mesures de foment per a afavorir l'accés en les millors condicions a la creació i circulació dels mitjans i dels béns i serveis de comunicació en català.

La Veu del País Valencià

Comentaris

La Força dels Valencians ////
9.

#6

Totalment d'acord! Molt bé!

Tant de bo puguem veure realitzat tot açò!

És totalment necessari aquest espai de comunicació i intercanvi entre tot el domini lingüístic o catalanofonia.

  • 23
  • 4
nacionaliste estricte valencià València
8.
#7
Del aixó que m´has dit, diguent-me que si em sent castellà de socarel, i sobre que a mi no em molesta sentir que soc del Levante espanyol, et respondré , diguent-te, que estas molt equivocat sobre el que jo soc i em sent politicament,- jo que milite en el nacionalisme valencià des els darrers anys del franquisme, en l´antic PSPV, i el PNPV, i ara en el Bloc-, sempre he estat en contra d´eixe despersonalitzador terme.
Es que no has llegit tot el que he expresat al meu comentari? T´ho repetisc?

Clar que el terme de ´´països catalns``, és un problema que ens afecta molt als valencians , perquè és un terme negacionista , que nega que el País Valencià és una singularitat històrica, perque va ser un estat sobirà de la Corona d´Aragó, amb els seus Furs i institucions propies- i amb els seus propis representants al Consell d´Aragó, mai va formar part del Principat de Catalunya-, ni tant sols es va solidaritzar amb Catalunya a la Guerra dels segadors i la lluïta per la independència, el que demostra - tristement- que la consciència de ser dos pobles germans es va perdre, peró si que es van solidaritzar a la guerra de successió , amb els Micaleters valencians que lluitaren per defensar Catalunya contra els borbonics.

Si que va existir una consciència de germanor entre valencians i catalans, i de parlar una mateixa llengua.

Reivindique - com a nacionalista valencià- que el País Valencià és una nació, i no una regió de la nació catalana sencera, que al ´´Principat`` - la vertadera Catalunya- tant reivindiquen des l´ANC, OMNIUM CULTURAL, la CUP, i ERC.
Clar que se que al ´´Principat``- el nom de ´´Catalunya``, segons Joan Fuster, quedaria reservat , com ell afirma a Qüestió de noms i altres escrits, on ell va escriure :

´´l´ideal fora adoptar, no ja la forma ´´Catalunya Gran``, sinó senzillament Catalunya, per designar les nostres terres. ARA BÉ: AQUESTA ASPIRACIÓ HA D´AJORNAR-SE SINE DIE.
´´ És per aquesta raó que convé emprar sistemàticament la denominació ´´ el Principat`` per referir-se a la Catalunya estricta``
Si ,ja ho sabia va ser un valencià , de Catarroja, don Benvingut Oliber qui va inventar-se el terme de països catalans, peró , no va tindre cap repercusió, ni va ser assumit com a denominació geogràfica, i va ser ´´descoverta`` al cap de molts anys.
Res d´importancia que justifique el seu ús.
Quan ens dius aixó de:
´´ Pot ser que en el magí d'una majoria de valencians ja us sentiu castellans de soca-rel?``, no deus de ser valencià, i no tens cap coneiximent del que passa al PV, i de que els valencians ens sentim, ni de que la inmensa majoria del poble valencià no es sent català , ni accepta que al País Valencià se´l considere un país català , i part inseparable de la nació catalana.

Mira, el problema que tenim els valencians, és que tenim un País per fer, amb un pòble molt espanyolitzat, amb un orgull de ser valencians i autoestíma molt baixos, un poble , que com el mateix Joan Fuster va dir, ´´d´ençà del segle XV ´´català`` vol dir home o cosa del Principat``, fa més de cinc segles , deixà de sentir-se català , per sentir-se només que valencians.
El terme de PPCC, només aprofita per a enfrontar-nos i dividir-nos a dos pobles germans, com som valencians i catalans, i només que fomenta l´anticatalanisme i és un terme que farà impossible de què en un futur el poble valencià accepte i assumisca la idea d´una confederació Catalana- Valenciana - Balear, perquè si el nom d´eixa confederació , ha de dur el que representa a un dels països que es vol confederar, aixó seria acussat pels valencians de ser una annexió i absorció a la Catalunhya estricta.
Acceptarien els brasilers, Mozanbiquenys, Angolesos,les illes de Cabo Verde, i la mateixa Galiza- la mare de Portugal- que sel´s anomenaren ´´Països portuguesos``, i els que parlen anglés, castellà?

Cal iniciar un procés de debat i de reflexió al voltant d´este terme a tots els Països de parla catalana, i cercar un que no siga rebutjat pels valencians i puga ser acusat de ser només que una absorció i annexió del País Valencià per Catalunya- que és el que pensen els valencians.

PER UNA REPUBLICA VALENCIANA
PER UNA FUTURA CONFEDERACIÓ D´ESTATS CATALANOPARLANTS

  • 10
  • 53
Guillem
7.
#4 Podria dir-te que el nom Paisos Catalans el va fer servir primer cop un valencià i altres coses que imagino que ja deus saber. Creus que a Catalunya la majoria dels catalans estan cada dia dient que València es Catalunya o que pertany a la nació catalana? Mira, la majoria a Catalunya passen del mot Paisos Catalans i els pocs que creien que podria ser possible els anys 70 i 80, han llençat la tovallola. El que a mi em queda clar es que el Paisos Catalans no és un problema, el problema es sentir-se del "Levante español" i tot el que comporta. Caram, ¿us molesta sentir un mot inventat per un valencià i en canvi no us molesta que us diguin que sou del Levante espanyol, que al capdavall és un subterfugi per a no dir Levante castellano? Pot ser que en el magí d'una majoria de valencians ja us sentiu castellans de soca-rel?
  • 28
  • 8
Guillem
6.
Apunteu-vos això:

a) Establiment d'un "Pacte cultural i de comunicació"

b) Celebració d'un simposi de mitjans de comunicació.

c) Creació d'una agència de notícies

d) Creació d'una empresa multimèdia

e) Cadena de televisió PUBLICO-PRIVADA, que sumés les emisores públiques de València, Illes Balears,
Catalunya i Andorra i capital privat.

f) Un gran diari digital amb redaccions descentralitzades de cada territori lingüístic amb una única
edició en paper en diumenge.

g) Cadena de ràdio interregional.

h) Federació de ràdios i televisions locals.

i) Associació de periodistes de mitjans en llengua catalana que coordini i estimuli la formació i la recerca.

j) Informe periòdic sobre l'estat de la llengua que reculli dades, estadístiques i evaluacions del nostre espai cultural i lingüístic.

Ara us deixo la dutxa escocesa, ara la freda.

Tot això aquí escrit, està recollit del llibre de Josep Gifreu, "Construir l'Espai Català de Comunicació" editat l'any 1991. Només he adaptat el punt F als nostres dies.

Desprès de 25 anys, tot està per fer i no se pas si desprès de perdre tants llençol, tot es possible

  • 28
  • 0
palmeres
5.

#4 Aixó u han aprofitat els castellans valenciàns, no oblidem que el enemic mès important el tenim dins,per a promoure la guerra. Però un han pogut fer per la ignorancia del nostre poble i el autoodi.

  • 29
  • 6

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat