Compromís demana fer possible l’accés dels sords als informatius territorials de TVE

Mònica Álvaro: “Ja és prou trist no tindre una televisió pròpia com per a creuar-nos de braços quan RTVE no fa que la informació autonòmica arribe a totes les persones”
13 març 2016 01:00h
Capçalera de l'Informatiu de La 1 de TVE per a les comarques del País Valencià.

RedactaVeu / València.

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat una proposició no de llei per a demanar que el Consell permeta l’accés de les persones sordes als informatius territorials de Televisió Espanyola (TVE), ja que actualment “malgrat oferir l'opció del subtitulat en els seus informatius estatals, quan es realitza la desconnexió territorial amb el País Valencià, desapareix automàticament aquesta opció. Per la qual cosa, els valencians i valencianes que requereixen d'aquest servei deixen de tenir accés a la informació pública”.

Segons Álvaro, “l'article 8.2 de la Llei 7/2010, de 31 de març, General de la Comunicació Audiovisual, estableix que ‘les persones amb discapacitat auditiva tenen dret al fet que la comunicació audiovisual televisiva, en obert i cobertura estatal o autonòmica, subtitule el 75% dels programes i oferisca almenys dues hores a la setmana d’interpretació amb llengua de signes’. De fet, gran part d’aquesta programació es cobreix en franja nocturna i no sempre és la més adient, tal com han transmès al nostre grup parlamentari les persones afectades”.
 
“Pel que fa a complir amb la igualtat de totes les persones i de promoure mesures per a evitar la discriminació per causa de discapacitat, RTVE està generant una discriminació cap als valencians amb sordesa en negar-los l'accés a la informació del seu entorn més proper i, en aquest cas, l’única relativa a la seua autonomia. Ja és prou trist no tindre una televisió pròpia com per a creuar-nos de braços quan la cadena estatal no està garantint que la informació autonòmica arribe a totes les persones”, ha explicat Álvaro.
 
La portaveu afegeix que aquest problema “no els ve de nou” a les persones responsables de fer complir el manament de la llei, ja que la Federació de Persones Sordes valenciana (FESORD CV) “ha denunciat repetides vegades aquest incompliment davant la direcció territorial de RTVE i responsables polítics, sense que els seus requeriments hagen sigut atesos”.

128.600 persones sordes al País Valencià

Segons dades de l’INE de l’any 2008, al País Valencià hi ha 128.600 persones sordes. Segons del motiu i del grau de sordesa, les persones sordes poden comunicar-se de diferents maneres, destacant entre aquests canals de comunicació la llengua de signes. “No obstant això, independentment del tipus de sordesa, de la seua situació individual o de si són usuàries o no d’aquesta llengua, totes les persones, sordes o no, tenen la necessitat i el dret d’accedir a la comunicació i la informació de l'entorn, un dret que fins ara s’ha incomplit, per la qual cosa ens obliga a presentar aquesta iniciativa per tal de vetllar per la inclusió de totes les persones i pel seu dret a estar informades”, ha conclòs Mònica Álvaro.

La Veu del País Valencià

 
next