Camps i Bonig participen a la manifestació en defensa de la tauromàquia a València

Més de 10.000 taurins reivindiquen a València “la cultura del toreig com a forma de viure”. El president de la Unió Taurina: “La gran amenaça són certs partits 'antis' com Compromís i Podem que no tenen clara la quantitat de gent que mou el món el bou”
13 març 2016 01:00h
EP / València

Més de 10.000 afeccionats als festejos taurins han reivindicat aquest diumenge a València “la cultura del toreig com a forma de viure” en una manifestació que han qualificat d’històrica i que ha estat encapçalada per figures com Enrique Ponce, el Juli, Ortega Cano, Morante de la Pobla, Sebastián Castella i el Soro, entre altres toreros.

La manifestació, que ha partit des de la plaça de Sant Agustí sobre les 15 hores, ha desfilat per la plaça de l'Ajuntament --on els assistents s'han detingut al crit de “llibertat” i han realitzat una sonora xiulada-- i ha arribat fins a la plaça de Bous, on s'ha llegit el manifest.

Les més de 10.000 persones que han assistit --segons xifres de Delegació del Govern-- han caminat sota el lema 'Els bous, cultura, arrels i llibertat' i acompanyats per una banda de dolçaines i'tabalets i s'han mostrat “orgullosos de ser aficionats als bous”. Entre els assistents, entre els quals han destacat nombroses figures del toreig, es trobaven també l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps; la presidenta del PPCV, Isabel Bonig; els ramaders Victorino i Adolfo Martín i Eduardo Miura, entre uns altres.

L'encarregat de la lectura del manifest, Enrique Ponce, ha assegurat que “la cultura no és el que alguns volen que siga”, sinó “el que el poble vol que siga, i el poble vol que el bou siga cultura”, ha destacat el destre, que ha sigut victorejat pels manifestants.

“No podem consentir que per interessos econòmics diguen que les nostres tradicions són perverses i cruels”, ha destacat Ponce, qui ha cridat a no utilitzar als defensors d'aquests festejos com a “matèria de distracció”.
 
Foto: Cadena Ser.

“Defensa del bou com a animal únic”

Així mateix, ha reivindicat la “tauromàquia pel seu animalisme” i per la seua “defensa del bou com a animal únic”. “Qui estima més al bou que nosaltres?”, s'ha preguntat el matador, qui també ha destacat aquest “art” com “una eina econòmica que crea llocs de treball i realitza aportacions a les arques de l'Estat”.

En el manifest també s'ha defensat “un tractament igual respecte al d'altres arts” i respecte de la fiscalitat. “El bou és una emoció, un sentiment”, ha apuntat Ponce, qui ha subratllat “a qui no li agrade, que no vinga”.
 
En aquesta línia també s'ha manifestat El Juli, qui ha qualificat aquest diumenge de “dia històric per a la tauromàquia” i ha cridat a “alçar la veu per la nostra cultura, drets i llibertat”. En aquest sentit, ha exigit “respecte” i ha criticat que en els últims anys aquest tema "s'ha polititzat molt". Per la seua banda, el torero colombià César Rincón ha destacat que moltes vegades els afeccionats es veuen “insultats per la gent que no té tolerància a la nostra activitat”.
 

“L’amenaça” de Compromís i Podem

El president de la Unió Taurina, Vicente Nogueroles, també s'ha expressat en aquests termes: “La gran amenaça són certs partits 'antis' com Compromís i Podem que no tenen clara la gran quantitat de gent que mou el món del bou”, ha destacat.

Nogueroles ha subratllat a més que el PV compta amb 8.000 entitats taurines, per la qual cosa “és possiblement l'única autonomia en la qual no hi ha risc” que els festejos desapareguen, “per açò estem ací”. Així mateix, ha assegurat que els afeccionats estudien tornar a convocar altres manifestacions com la d'aquest diumenge.

També ha defensat els espectacles taurins la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, qui ha demanat “respecte a la llibertat de les persones en tots els àmbits. També per a els qui estimen el món del bou i acudeixen a espectacles taurins, que tenen un gran arrelament en la nostra terra. En el PPCV defensem la llibertat, les imposicions que pretén l'esquerra no són bones”, ha assenyalat segons un comunicat.

La Veu del País Valencià
 
next