Arranca un programa pilot per a impulsar la incorporació d'enllumenat de baix consum

IVACE Energia podrà donar suport a la totalitat del projecte mitjançant una fórmula combinada de préstec bonificat i subvenció a fons perdut
14 març 2016 01:00h
RedactaVeu / València

La Conselleria d'Economia Sostenible, a través de l'IVACE Energia, ha posat en marxa un programa pilot amb l'objectiu de facilitar la incorporació d'enllumenats públics de baix consum en els municipis del País Valencià.

Aquesta primera edició compta amb un pressupost de 750.000 euros i segons ha explicat la directora general d'Energia, Júlia Company, “aquesta iniciativa naix amb l'objectiu d'ajudar a reduir la factura energètica dels municipis i avançar, al mateix temps, cap a un nou model energètic més sostenible”.

Company ha destacat que “els municipis xicotets, sobretot els situats en zones rurals, no disposen ni dels mitjans tècnics necessaris, ni de suficient pressupost per a escometre aquest tipus de projectes”.

“Per açò, amb aquest programa es pretén incentivar la renovació dels sistemes d'enllumenat públic d'aquests municipis amb criteris d'eficiència energètica, introduint els nous avanços tecnològics en matèria d'il·luminació viària”, ha afegit.

El programa pilot d'IVACE Energia podrà donar suport a la totalitat del projecte mitjançant una fórmula combinada de préstec bonificat i subvenció a fons perdut. Les entitats locals que vulguen acollir-se a aquest programa poden fer-ho i fins al pròxim dia 22 d'abril.

Condicions

“El projecte no podrà superar els 150.000 euros, ja que es pretén que el programa beneficie essencialment localitats xicotetes”, ha manifestat Company. A més, per a poder participar el projecte que es presente ha de suposar un estalvi en energia elèctrica mínim del 30%.

Entre les mesures d'estalvi i eficiència energètica que se sufragaran està la substitució de llums i lluminàries per altres de major eficiència energètica i la implantació de reguladors de flux lumínic i dels encesos i apagats dels punts de llum, adequant-los a la nit a les necessitats reals d'il·luminació de les vies. Gràcies a aquest sistema es pot estalviar el 45% de l'energia consumida durant la nit.

Per a poder consultar la resta de condicions i requeriments podeu consultar aquesta pàgina on es detalla pas a pas tot el procés.

Reducció d'un 70% del consum de l'enllumenat

Segons s'explica al comunicat de la Generalitat Valenciana, l'enllumenat públic en els municipis constitueix la principal despesa energètica i encara que és molt variable pot representar al voltant del 60 % de la factura energètica del municipi.

Segons les estimacions de l' IVACE Energia, la renovació de l'enllumenat públic en un xicotet municipi per un que siga eficient amb lluminàries LEDS reduiria un 70% el consum energètic d'enllumenat.

Aquesta reducció, segons l'IVACE Energia, “pot suposar un estalvi energètic anual aproximat de 135.000 quilowatts hora aproximadament, la qual cosa en termes econòmics suposa una reducció de la factura energètica de 17.000 euros a l'any”.

La Veu del País Valencià

next