CulturArts IVC+R estudia les pintures rupestres de Kathotiya a Índia

El projecte persegueix generar coneixement i millorar la conservació i la divulgació d'aquest enclavament; un dels llocs del món amb major concentració d'art rupestre prehistòric
14 març 2016 01:00h
RedactaVeu / València

Un equip de recerca dirigit per CulturArts IVC+R, amb la participació de la Universitat d'Alacant, el Centre d'Estudis Contestans i la Lalit Kala Akademi (National Academy of Arts) de Delhi, ha realitzat, durant el mes de febrer, treballs de documentació i estudi de les pintures rupestres de Kathotiya (Madyha Pradesh, Índia). El projecte està finançat pel Ministeri de Cultura del Govern espanyol en la convocatòria: Projectes arqueològics en l'exterior 2015.

Kathotiya es localitza en el centre de l'Índia, en les muntanyes de Vindyha, en els voltants de Bhopal i del conjunt d'art rupestre de Bimbetka, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

El projecte té per objectiu la documentació de l'art rupestre d'aquest enclavament mitjançant tècniques avançades i el seu estudi arqueològic. S'inclou també l'analítica de pigments amb mètodes no destructius, com a mitjà complementari per a definir la seqüència cultural i estilística de l'art rupestre de la regió, i l'estudi de les comunitats tribals que habiten la regió del riu Betwa; unes comunitats agrícoles que practiquen la caça i la recol·lecció, i que continuen utilitzant les cavitats de Kathotiya com a llocs de culte.

En la campanya d'enguany s'ha finalitzat la prospecció del pujol de Kathotiya i d'altres enclavaments pròxims, on s'han localitzat un total de 112 abrics amb mostres d'art rupestre, i s'ha definit la seqüència estilística en tres dels principals conjunts.
 
Pintures Rupestres Índia
Pintures rupestres de Kathotiya a Índia. Foto: GVA.

Antecedents

L'art rupestre de Kathotiya va començar en el Mesolític, amb la representació de grans animals i va tenir una fase d'expansió durant el Calcolític, fa 5.000 anys. Les milers d'escenes pintades en Kathotya constitueixen un excepcional repertori d'imatges que ens acosten a les maneres de vida de les societats prehistòriques de l'Índia central, en un moment crucial de la seua evolució cultural: el pas de la manera de vida caçador al productor d'aliments. Durant l'època històrica els abrics van continuar utilitzant-se com a espais per a plasmar escenes de caràcter domèstic i de contingut bèl·lic; unes composicions que expressen conflictes territorials entre diferents grups tribals.

L'art rupestre de la regió de Bhopal forma part de la llista del Patrimoni Mundial, igual que l'art rupestre del País Valencià. Aquest nexe entre tots dos conjunts constitueix el punt de partida per al desenvolupament d'un projecte que persegueix generar coneixement i millorar la conservació i la divulgació d'aquest enclavament; un dels llocs del món amb major concentració d'art rupestre prehistòric.

La Veu del País Valencià
 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next