Un estudi demostra que el 'bullying' augmenta la probabilitat de consumir alcohol d'adults

La Universitat de València ha participat en una investigació en què es demostra la importància que tenen les experiències socials adverses durant l'adolescència i les seues conseqüències en l'edat adulta
15 març 2016 01:00h

RedactaVeu / València.

Un estudi en el qual ha participat la Universitat de València mostra que l'assetjament escolar augmenta la probabilitat del consum d'alcohol en l'edat adulta. Aquests resultats indiquen la importància que tenen les experiències socials adverses durant l'adolescència i les seues conseqüències en l'edat adulta i obrin el camí per a explorar eines farmacològiques i psicològiques. La investigació, titulada 'Social defeat in adolescent mice increases vulnerability to alcohol consumption' ha sigut publicada aquest gener en la Revista Addiction Biology.

Al comunicat enviat per la Universitat de València s'explica que l'adolescència és un període de transició gradual de la infància a l'edat adulta durant la qual s'experimenten canvis fisiològics, cognitius, conductuals i psicosocials. En trobar-se en ple desenvolupament, àrees com l'hipocamp o l'escorça prefrontal poden patir modificacions més profundes a causa d'estressadors socials. Segons els experts, diversos estudis indiquen que l'estrès social durant aquesta etapa del desenvolupament, com l'assetjament escolar, produeixen una baixa autoestima, sentiments de solitud i pot incrementar el risc de desenvolupar trastorns psicològics com la depressió o l'ansietat en l'edat adulta.

El treball ha estat dirigit pel professor de Psicobiologia de la Universitat de València, José Miñarro, i pel catedràtic de Farmacologia de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Jorge Manzanares. L’equip d’investigació de la Universitat de València està format per les professores Marta Rodríguez-Arias, Asunción Aguilar i Maria Blanco, del Grup de Psicobiologia de les Drogodependències. L’estudi ha sigut el resultat de la col·laboració entre la Universitat de València, la Miguel Hernández d’Elx-CSIC, l'Hospital Universitari 12 d’Octubre i dos laboratoris integrats en la Red Temática de Investigación Cooperativa en Salud, (Instituto de Salud Carlos III), concretament en la Red de Trastornos Adictivos (RTA).

Segons l’estudi entre els principals factors de risc implicats en el consum de substàncies (drogues) destaca l'estrés. “Aquest no solament té un paper fonamental en la recaiguda en el consum, sinó també en l'inici, l'escalada i el manteniment del patró de consum. A més, els estressadors ambientals poden provocar canvis a llarg termini en la funció del sistema cerebral de recompensa, afavorint aquesta conducta”, apunta José Miñarro.
 
Foto: EP.
Foto: EP.

En el treball, l’equip d’investigació va utilitzar un model de derrota social (paradigma intrús-resident) per avaluar els efectes d'aquest tipus d'estrès durant l'adolescència en l'edat adulta. Els resultats han posat de manifest per primera vegada com una experiència de derrota social durant l'adolescència (l'assetjament escolar) incrementa significativament el consum d'alcohol dels rosegadors de la investigació en l'edat adulta, la qual cosa significa que aquest tipus d'estrès en aquest període del desenvolupament incrementa els efectes reforçants de l'alcohol. “Aquestes dades ens indiquen l'existència d'una major vulnerabilitat en el desenvolupament d'addicció a l'alcohol en aquests subjectes”, explica Miñarro.

Segons l’investigador de la Universitat, “aquests resultats ens indiquen la importància que tenen les experiències socials adverses durant l'adolescència i les seues conseqüències en l'edat adulta. A més, obrin el camí per a explorar eines farmacològiques i psicològiques en relació amb aquest tipus d'estrès primerenc i el consum d'alcohol”.

Assetjament escolar

L'assetjament escolar (bullying) és un problema important a l'Estat espanyol i el nombre de casos s'incrementa cada dia. El bullying és una forma d'assetjament i violència entre iguals que es dóna amb freqüència en l'ambient escolar, sent una o més persones les que exerceixen una conducta nociva, de forma intencionada i recurrent, contra un o diversos individus. En els últims anys aquesta forma de violència juvenil s'ha relacionat amb el consum i abús de drogues i l'aparició de trastorns afectius.

La Veu del País Valencià
 
next