Demanen que Agricultura protegisca les oliveres ‘monumentals’ de Vilafamés

L’Associació d’Amics del Barri Antic de Vilafamés s’ha adreçat a la Conselleria d’Agricultura per a ‘evitar la degradació i desaparició’ del patrimoni arbori.
15 març 2016 01:00h
RedactaVeu / Vilafamés

L’Associació d’Amics del Barri Antic de Vilafamés, a través del seu president Vicent Àlvarez, han mostrat la seua preocupació per l’estat en què es troba el conjunt d’arbres, i concretament un seguit d’oliveres centenàries tant a Vilafamés com a la resta de comarques adjacents.

Argumenten doncs, a través d’un escrit adreçat a la Conselleria  d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, “que la llei 4/2006 de la Generalitat Valenciana considera que els arbres han deixat de ser sols un element ornamental o d’ús agrícola per a convertir-se alhora en un important patrimoni natural i cultural, per tal motiu, als efectes d’evitar la seua degradació i desaparició va arbitrar tota una sèrie de mesures i instruments protectors així com una gestió adequada i el seguiment de l’evolució de l’estat de salut dels arbres i el seu entorn”.

Apunten a una sèrie d’arbres “que reuneixen les condicions establides”  i per tant “haurien de gaudir de protecció com a arbres monumentals, en tal situació es trobarien un nombre considerable d’oliveres centenàries escampades per tot el terme municipal”. Tot i això, reconeixen que algunes estan sent “conreades pels seus propietaris, però, d’altres estan abandonades pels seus titulars”. Igualment apunta a l’activitat subjacent, la producció d’oli i tots els molins que d’alguna manera conformen un patrimoni tant material com immaterial de les comarques del nord, i per això “les circumstàncies aconsellarien establir polítiques de foment per tal d’evitar la seua destrucció a l’hora d’efectuar obres de reforma, ja que hem vist com en ocasions habilitant una cotxera o una altra millora es destrueixen moles i elements significats de les velles almàsseres”.

Segons les normes vigents tant la Conselleria com la Corporació Municipal són les institucions que han de vetllar pel compliment del deure de conservació dels arbres de tota espècie, i en especial de catalogar i inventariar el patrimoni arbori entre altres i per això insten “els poders públics a encapçalar la seua posada en vàlua”.

Per tot plegat, l’AACAV “demana que se’ls informe sobre l’estat de la catalogació del patrimoni arbori del terme municipal de Vilafamés, així com també sobre les actuacions i mesures que s’han adoptat en tal ordre”. No obstant això, afegeixen que “es posen en pràctica iniciatives dirigides a estimular la cura i conservació de les oliveres, així com crear alguna distinció o premi a atorgar a les persones o entitats que s’hagueren distingit amb alguna actuació de conservació”. 
next