Diari La Veu del País Valencià
Ordint un país: 825è aniversari de la carta de donació de La Barcella
RedactaVeu / Xert

A través del seu mur de facebook l’Associació cultural Font de l’Albi ha emès un comunicat on convida a acudir a l’acte de presentació del cartell de commemoració del 825è aniversari de la carta de donació de La Barcella (1192-2017), el qual tindrà lloc al local social dels Jubilats de Xert el dissabte 26 de març a les 19h.

Així mateix, l’associació fa una mica de retrospectiva i explica que “la commemoració té una base històrica i la finalitat és recordar els orígens més remots. La data de 1192 ens remunta a l’època del rei Alfons el Cast, primer rei de la Corona d’Aragó, que va seguir amb la política del seu pare Ramon Berenguer IV –comte de Barcelona i príncep d’Aragó– plasmada en el tractat de Tudillén, i que va dictar la carta de donació de La Barcella amb la previsió d’expandir en un futur el regne en direcció sud. Es tracta d’un document que demostra que més de quaranta anys abans de la colonització definitiva de Jaume I s’estaven posant les bases silencioses per construir un nou país”.

En l’acte intervindrà el doctor en història medieval Vicent Royo Pérez, que exposarà les bases històriques de la commemoració, i Josep Meseguer-Carbó, president de l’Acfa Xert. Tot seguit es destaparà el cartell anunciador, obra de l’artista Anna Romeu Pla. L’acte, després de les intervencions, es clourà amb un aperitiu per a tots els assistents.

Finalment, la Junta Directiva de l’Associació Cultural Font de l’Albi “convida a participar de l’acte massivament perquè només si coneixem la nostra història podem començar a valorar el veritable patrimoni històric del nostre territori enclavat en el Maestrat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa