No hi haurà disculpes dels Borbó ‘per les barbaritats del Decret de Nova Planta’

Compromís instava la Casa Reial perquè es disculpara amb els valencians pel Decret de Nova Planta, però el Senat ha vetat la pregunta
16 març 2016 01:00h
RedactaVeu / València

Carles Mulet, senador designat per les Corts Valencianes, del grup parlamentari Podem-Encomú-Compromis-En Marea, presentava una pregunta escrita: “Pensa el Govern instar la Casa Reial a emetre una disculpa pública del Cap de l'Estat al poble valencià pels abusos del Decret de Nova Planta?”.

Seguit, el senador adjuntava al preguntat un argument encapçalat pel fet que “l'accés dels Borbó al tron d'Espanya es va produir mitjançant l'anomenada Guerra de Successió entre aquesta casa dinàstica i la dels Àustria”, uns fets que ara per ara han estat investigats per diversos historiadors valencians i sobre els quals hi ha suficient informació.

Mulet apunta en l’escrit els fets de la “crema i massacre” de Xàtiva i Vila-real, per adjuntar seguidament la data del 29 de juny de 1707, quan “Felipe V promulga, per dret de conquesta, el Decret de Nova Planta en el qual declara “abolits i derogats tots els referits furs, privilegis, pràctica i costum fins a ací observats en els referits regnes d'Aragó i València, sent la meua voluntat que aquests es reduïsquen a les lleis de Castella, i a l'ús, pràctica i forma de govern que es té i ha tingut en ella, i en els seus tribunals sense cap diferència en res”, provocant les conseqüències plausibles del nostre dia a dia.


“Per als valencians, com a regne autònom, amb la seua legislació pròpia, l'arribada dels Borbó va ser un autèntic desastre. L'atac, persecució o eliminació directa de furs, costums, o llengua pròpia, encara ho arrosseguem hui dia”, escriu Mulet, qui conclou “malgrat açò, cap membre de la dinastia dels Borbó ha demanat mai disculpes al poble valencià per les barbaritats que van comportar a aquest regne històric l'aplicació del Decret de Nova Plana”.

Davant l’exposició i pregunta del senador valencià, segons recull el mateix Mulet “la Mesa del Senat ha decidit no admetre a tràmit una pregunta escrita dirigida al Govern espanyol respecte a la Casa Reial, de moment, i no ha explicat el motiu d'aquest veto”. Tanmateix, adverteix Mulet “des de Compromís no es descarta presentar-la com a moció perquè es torne a intentar tramitar.


 
next