Medi Ambient ordena la paralització immediata de tala d'arbres a Serra

Aquesta ha sigut la conseqüència a les denúncies públiques de col·lectius com AE-Agró i SVO que denunciaven l'impacte mediambiental dels treballs forestals que s'estaven duent a terme a la Serra Calderona
16 març 2016 01:00h
RedactaVeu / EP / Serra

La Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha ordenat la paralització temporal i immediata de la tala d'arbres en terme municipal de Serra (el Camp de Túria), després de les denúncies públiques de diferents col·lectius, que van aparèixer publicades a La Veu, i de la visita duta a terme aquest dimarts per tècnics de la mateixa Conselleria.

Dissabte passat es va publicar la informació en la qual Acció Ecologista – Agró (AE-Agró) i la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) denunciaven l'impacte mediambiental dels treballs forestals que s'estaven duent a terme al Parc Natural de la Serra Calderona. També aquest dilluns La Veu es va fer ressò d'una acció duta a terme per AE-Agró en la qual una desena d'activistes mostraren una pancarta amb el missatge ‘STOP Destrucció Forestal’.

Segons el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, “administrativament no es disposava de plec de condicions tècniques del citat projecte i, per tant, no es respectava la normativa. El document no estava signat pel tècnic de la Conselleria responsable del Parc Natural de la Serra Calderona i quan el plec va entrar en la Direcció territorial els treballs forestals ja estaven executant-se”.
 
Tala Serra Calderona
Tala a la Serra Calderona. Foto: AE-Agró.

Julià Álvaro ha afegit que aquesta actuació no estava en la zona del Pla de Prevenció d'Incendis forestals del Parc Natural de la Serra Calderona.

El Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) adverteix en el seu article 41.2 que en l'àmbit del PORN només podran realitzar-se les infraestructures de defensa contra incendis previstes en el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals de la Serra Calderona. Per tant, els treballs ara paralitzats no podien realitzar-se.

D'altra banda, des dels serveis d'Espais Naturals Protegits de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient no s'ha arribat a informar d'aquest projecte, atès que no hi ha hagut sol·licitud sobre aquest tema, requisit indispensable per a qualsevol intervenció en els parcs naturals.
 
Acció AE-Agró
Foto: AE-Agró.

En la visita realitzada pels tècnics de la Conselleria a la zona s'ha comprovat que no es tracta d'una intervenció mínima, sinó una actuació de grans dimensions, motiu pel qual la Conselleria ha decidit actuar amb la paralització temporal de les tales.

“La Conselleria no està en contra d'actuacions en les muntanyes”, ha puntualitzat Álvaro, “sempre que siguen proporcionades i ajustades a la normativa, i amb la vigilància facultativa de la direcció d'obra, que en aquest cas no n’ha hagut”.

La Veu del País Valencià
 
next