Compromís-Podemos demana al Senat la retirada dels recursos contra el dret civil valencià

Aquesta moció s'afegeix a les diferents peticions per part de l’Associació de Juristes Valencians, l'Ajuntament de Castelló i la PNL presentada per la coalició al Congrés
16 març 2016 01:00h
RedactaVeu / València

El grup parlamentari Podemos-En Comú-Compromís-En Marea ha presentat una moció davant la Comissió de Justícia del Senat en la qual insta el Govern estatal perquè retire els recursos d'inconstitucionalitat contra lleis del dret civil valencià. Acció que s'afegeix a la petició realitzada per l'Associació de Juristes Valencians (AJV) en la qual animaven la societat civil i institucions a exigir la retirada dels recursos del govern espanyol contra el dret civil valencià, de la qual La Veu ja es va fer ressò. A més, algunes entitats com l'Ajuntament de Castelló ja han fet propostes d'adhesió, Compromís ja va presentar una Proposta No de Llei en la qual també s'exigia aquesta retirada i la Generalitat Valenciana ha instat el Govern estatal perquè retire els recursos a través del director general de l'Administració Local, Antoni Such.

Segons assenyala aquest grup en el text presentat, és “comú” la pràctica de retirar recursos d'inconstitucionalitat per mitjà de “pactes” entre el Govern estatal i l'autonòmic. En aquest sentit, destaca que el País Valencià “ha de rebre el mateix tracte que han rebut altres comunitats autònomes per a casos semblats si no es vol incórrer en arbitrarietat i tracte discriminatori”.

El grup del qual forma part Compromís, indica que un dels principals objectiu de la Llei Orgànica 1/2006 de Reforma de l'Estatut d'Autonomia, en la qual es reconeix als valencians la condició de “nacionalitat històrica”, és “restablir la competència sobre el dret privat per als valencians i igualar-nos a la resta de pobles espanyols no castellans --navarresos, catalans, bascos, balears i aragonesos-- i acabar amb tan injusta discriminació”.

En aquest sentit, explica que com a conseqüència d'“aquesta nova competència restablida” les Corts Valencianes van aprovar lleis com la de 2007 de règim econòmic matrimonial valencià, la de 2011 sobre custòdia compartida o la norma de 2012 relativa a les unions de fet.

Aquestes lleis van ser objecte de recursos d'inconstitucionalitat presentat pel Govern estatal, sense que ara per ara s'haja pronunciat el Tribunal Constitucional, a pesar que des de la primera norma recorreguda ja han passat set anys.

Així mateix, subratlla que un pronunciament del Tribunal Constitucional determinant d'inconstitucionalitat d'aquestes normes “generaria greus conseqüències jurídiques i augment de litigis en àmbits tan importants com el règim econòmic matrimonial dels valencians casats a partir de l'1 de juliol de 2008, en matèria de custòdia compartida i també respecte de les unions de fet de parelles valencianes”.

Per a aquest grup parlamentari, el dret valencià “possibilita donar una resposta àgil, moderna i pròpia als problemes actuals dels valencians i permet concloure la discriminació que patim com a poble des de fa més de tres segles després de l'abolició dels furs en 1707, que requereix de forma inajornable, la retirada per part del Govern estatal dels recursos d'inconstitucionalitat contra les normes de dret civil valencià”.

La Veu del País Valencià

next